Dacă nemții și francezii pun mare preț pe firmele și produsele lor, de ce n-am face și noi la Iași asta?

jurnalvirtual.ro susține afacerile din Iași, pentru că fără oameni întreprinzători și curajoși, orașul ăsta ar fi rămas și mai tare în urmă. Ieri, m-am dus la Brutăria Artizanală Coșul cu pâini. Nu-i știam pe oamenii de acolo, nu știam inițial unde au sediul (trăiască Internetul!), dar îmi imaginam că discuția va avea loc undeva într-un birou (fie și de trei metri pe trei). N-a fost așa, pentru că afacerile pornesc de jos, fără bani mulți și fără mari pretenții. Ba mai mult, cu cât afacerea e mai mică, cu atât patronul e mai implicat în activitate. Magazinul e despărțit doar de o ușă de „hala” de producție, o încăpere unde-s cuptoarele și mesele de lucru. Fără birou, fără mofturi.

Habar n-am unde va ajunge afacerea familiei Leț în câțiva ani, dar mă gândesc cum am putea sprijini noi afacerile locale. Nu e vorba de nici un patriotism găunos aici. E mai comod să mergi la supermarket, chiar dacă ești conștient că nu întotdeauna găsești acolo produsele cele mai bune. Cumpărătorul se gândește mai puțin unde se duce profitul, nu are timp de asemenea analize. Și totuși? Îmi amintesc de campania Fabricat în Iași. Nu-mi dau seama dacă a crescut cifra de afaceri la firmele ieșene implicate în proiect.

Dacă 500 de firme mici aflate în expansiune mai angajează câte 5 oameni înseamnă 2.500 de locuri de muncă în plus. Adică peste Antibiotice, peste Delphi sau nu știu ce alt mare angajator de la stat. Dacă nemții și francezii pun mare preț pe firmele și produsele lor, noi de ce n-am face la fel?

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)