Dorin Cristea (RomSoft), impresionat de târgul IT de la Hanovra: «Sunt 17 hale, fiecare cam de două ori cât Sala Sporturilor din Iași. Firmele care fac export nu trebuie să evite asemenea evenimente»

Firmele care lucrează la export ar trebui să fie prezente la târgurile internaționale de profil, susține Dorin Cristea, directorul executiv al firmei RomSoft Iași. Recent, omul de afaceri ieșean a fost prezent la CeBIT, un târg organizat la Hanovra, unde în acest an țara parteneră a fost Japonia.

„La CeBIT nu mergem atât pentru clienți, ci pentru imagine și stabilitate. E bine să te duci la manifestări de acest gen, pentru că doar butonând pe Internet nu reușești să faci contacte. E vorba de relațiile pe care le închegi, iar contactul personal e important”, susține Dorin Cristea.

El își amintește că la târgurile precedente a reușit să aibă discuții cu companii japoneze, dar și cu parteneri din zona academică din Marea Britanie și Germania, alături de care RomSoft se pregătește să depună proiecte de cercetare direct la Bruxelles.

Cristea afirmă că, de regulă, noile contracte nu apar imediat, ci rezultatele pot să vină și după patru ani.

Cât privește cheltuielile pentru participarea firmelor românești la târgurile internaționale, există programe guvernamentale care acoperă parte din costuri.

„Cei interesați ar trebui să ia legătura cu organizațiile profesionale din branșa respectivă. ANIS, ARIES și ATIC sunt cele trei organizații pe zona IT”, afirmă Dorin Cristea.

CeBIT este cel mai mare târg IT din lume. Cristea spune că la Hanovra sunt vreo 17 hale puse la dispoziție, iar fiecare hală este cam de două ori cât Sala Sporturilor din Iași.

Zona e ca un oraș, pentru târgul de IT au fost ocupate doar 17 hale, dar întregul complex are vreo 32. Mergi cu autobuzul dintr-o parte în alta, altfel faci jumătate de oră pe jos”, a precizat Dorin Cristea.

„Am văzut drone, de la 3-4 centimetri cea mai mică, până la drone de doi metri pe doi. Cele mari arată ca un elicopter, dar am văzut și sub formă  de avion. Cred că în viitor vom vedea drone care vor duce marfă, medicamente, chiar și corespondența. Am mai remarcat supercomputerul IBM Watson, capabil să dea răspunsuri rapide folosind o uriașă de baze de date. Poate fi utilizat în medicină pentru a pune diagnosticul. Introduci acolo datele și îți spune diagnosticul. Sunt niște supercalculatoare”, afirmă omul de afaceri ieșean.

Vedetele târgului din Germania au fost însă roboții, care stârnesc deja panică în economiile dezvoltate, întrucât ar putea înlocui actualii angajați.

E posibil să existe o evoluție și în programare, astfel încât să nu mai fie nevoie de atâția oameni. Încep să apară programe care scriu soft, folosind inteligența artificială. Astfel, nu mai ai nevoie de angajați care să scrie după instrucțiuni, ci spui softului direct ce să facă. Schimbările nu vor veni rapid, însă tehnologiile software vor fi la un nivel atât de înalt, încât peste 10-20 de ani e posibil să nu mai fie nevoie de atât de mulți programatori”, consideră Dorin Cristea, directorul executiv RomSoft Iași.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)