A renunțat la Milano, pentru a deschide o afacere cu vinuri la Iași. Yvona Mardare: Dacă ai răbdare și pui suflet, lucrurile vor merge

La numai o zi după ce a dat licența la Iași și-a luat zborul către Milano. Se întâmpla în 2010, când criza economică lua amploare, moment în care Yvona Mardare decide să plece, pe fondul perspectivelor sumbre din România.

„Iașul era în plină criză, nu erau atâtea posibilități ca acum. Am terminat Relații Internaționale, aș fi fost mulțumită atunci și cu un post de operator call-center. Am plecat, iar la Milano am lucrat la început într-un magazin cu haine, bijuterii și genți de firmă. A fost frumos, aveam tot ce voiam, dar totul a intrat în rutină, începusem să mă plictisesc”, își amintește Yvona Mardare.

La începuturile șederii sale în Italia, a avut ocazia să participe la o degustare de vinuri cu niște prieteni, dar nu înțelesese mare lucru, deși era „un ambiect select, cu oameni eleganți și vinuri scumpe”.

„Atunci s-a aprins beculețul. De ce nu mi-au plăcut acele vinuri când toată lumea în jurul meu era atât de încântată? Pentru că nu mă pricep, normal”, afirmă Yvona, așa că a decis să se înscrie la cursurile de somelier organizate de Associazione Italiana Sommelier din Milano.

Încet-încet, viața sa a început să se schimbe, a vizitat crame, a participat la degustări și a cunoscut oameni de la care a avut ce învăța.

Ba mai mult, a reușit să organizeze și o degustare de vinuri românești la Milano, renunțând între timp și la job-ul de la magazin.

La finele anului 2014, Yvona revine la Iași, iar după ceva timp decide să deschidă VinClass, un magazin specializat de vinuri.

Am constatat că există cunoscători care vor un vin bun, dar nu au de unde să-l cumpere. Nu găseam nici eu vinurile pe care le doream de la crame consacrate, cu etichete din anumiți ani. Magazinul l-am deschis în februarie 2015, pe stradela Ipsilanti”, afirmă Yvona Mardare.

Începutul afacerii n-a fost chiar pe măsura așteptărilor, fiind zile întregi când nu vindea nimic.

„Erau zile când nu trecea nimeni. Vânzare zero. Dintr-o dată, apărea câte un client, care lua de 300-500 de lei. Oamenii ăștia m-au făcut să merg mai departe, să am răbdare. Nimic nu vine de la sine”, afirmă fondatoarea VinClass.

Între timp, în iulie 2016, ea și-a mutat magazinul pe Ștefan cel Mare (blocul Gulliver), iar afacerea a început să crească.

„95 la sută din vinurile pe care le am la vânzare sunt românești. Sunt vinuri pe care nu le găsești în comerț. Mă duc după vinuri premium prin toată țara. Îi caut pe producători, merg la diverse crame. Avem vinuri tot mai bune, pentru că și cramele sunt tot mai bune, s-a investit, fondurile europene au contat”, consideră Yvona Mardare.

VinClass a reușit să-și păstreze bună parte dintre clienți, mai ales că în magazin se pune accentul pe consilierea celui care caută un vin de calitate.

În magazin se găsesc și vinuri de 17 lei, dar se vând vinuri și la 1.700 de lei sticla, acestea din urmă doar pe bază de comandă.

„Sunt oameni care iau vin pentru un cadou, pentru un eveniment sau pentru ei. Alegerea depinde de gustul fiecăruia, dar e important să i se potrivească vinul cumpărat. Nu orice vin este de colecție. Apoi contează mulți factori, între care temperatura de servire a vinului, ba chiar și paharul folosit. Fac și niște work-shop-uri în inițierea în arta degustării vinului”, adaugă Yvona.

Unde va ajunge VinClass peste câțiva ani? Fondatoarea magazinului spune că se așteaptă ca afacerea să crească, având și ceva planuri de extindere.

Dacă ai răbdare și îți place să pui suflet, atunci lucrurile vor merge. Ambiții sunt, iar încredere există. Dacă ești perseverent și muncești mult, indiferent de domeniu, atunci vei reuși”, adaugă Yvona Mardare.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)