Sfatul lui Dorin Cristea (RomSoft) pentru tinerii care vor să intre în afaceri: «Să studieze bine piața, mai ales unde concurența este serioasă. Există întotdeauna loc»

Dacă n-ar fi fost industria IT, Dorin Cristea (RomSoft Iași) spune că ar fi activat tot în lumea afacerilor. Întrebat ce sfat dă unui tânăr care vrea să lucreze pe cont propriu, Dorin Cristea afirmă că dacă vrei să deschizi o afacere, trebuie să te gândești în primul rând dacă ai piața necesară pentru ceea ce vrei să faci.

„L-aș sfătui pe tânărul respectiv să-și definească bine ce vrea. În primul rând să fie sigur că are piață. Să vadă dacă există o masă critică de clienți care să-i susțină afacerea”, afirmă Cristea.

El consideră că e necesar să faci calculele financiare foarte bine, nu să te arunci cu capul înainte, mai ales în domeniile unde există concurență aprigă.

Este loc întotdeauna pentru încă o afacere. Dar trebuie făcute calcule financiare: câți bani bagi, în cât timp îi scoți și ce efort depui. Ai nevoie de un plan de afaceri, eventual poți merge la un curs de management înainte. Nu te apuca de un business fără un plan de afaceri serios”, este sfatul antreprenorului ieșean.

El recunoaște că într-o țară dezvoltată mergi cu planul de afaceri la o bancă, iar dacă e bine întocmit primești finanțarea, în timp ce în România mergi la rude sau eventual aplici la Start-up Nation pentru a face rost de bani.

Dorin Cristea susține că în afaceri nu este suficientă doar determinarea, ci e nevoie de mult mai mult.

Întrebat ce idei de afaceri ar fi în momentul de față profitabile, fondatorul RomSoft spune că tot ce înseamnă servicii pentru populație ar putea reprezenta afaceri de succes.

„Spălătorii, hotel pentru căței, săli pentru sport, reparații biciclete sunt doar câteva exemple. Cred că ar merge și coafor, mai e loc și aici. Ar mai putea fi ca idee depozitele în care oamenii să-și țină acolo lucrurile de care nu vor să se despartă, dar care îi încurcă prin casă. Poți închiria jumătate de container și ai rezolvat problema. Există așa ceva în străinătate”, afirmă Dorin Cristea.

Tot el spune că există suficient loc pentru profesii ca instalatori sau electricieni.

„Dacă sunt oameni serioși și se țin de treabă, pot să câștige foarte bine”, consideră Cristea.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)