A muncit afară din greu, dar s-a stabilit la Iași, pentru a intra în afaceri: Dacă reîncepem o viaţă aici, noi, cei care am trăit mulţi ani în Vest, vom schimba lucrurile

Vasile Vezeteu a copilărit în Neamț, la Tupilați, dar n-a acceptat statutul de fierar-potcovar, așa că a plecat la Mangalia să lucreze ca barman. La 23 de ani, Vasile era deja în Italia, unde descoperea cum se face pizza. A lucrat în diverse locuri, și-a luat diplomă de pizzaiolo, a ajuns și prin Norvegia, iar de câteva luni a revenit acasă, pentru a intra în afaceri.

Vasile s-a stabilit la Iaşi ca manager de restaurant (a luat în administrare spaţiul Casei Lavric) şi visează să se dedice pe viitor exclusiv instruirii unor ucenici care doresc să înveţe să prepare „adevărata pizza italiană“.

„După patru luni de zile, nu aş putea spune că m-am adaptat. Sunt uimit zi de zi de abordările românilor, în Italia sau în Norvegia oamenii privesc lucrurile destul de limpede, de asemănător. Mi-a lipsit România, dar am crezut că schimbările în ţară, inclusiv de mentalitate, s-au produs accelerat. Nu văd asta însă, sau nu pe cât mi-aş fi dorit să văd. Mă gândesc însă că dacă reîncepem o viaţă aici, noi, cei care am trăit mulţi ani în Vest, vom schimba lucrurile. Se întorc însă foarte puţini, am discutat cu mulţi români care au încercat să se întoarcă şi să pornească afaceri aici. Au început, dar nu au avut poate suficientă răbdare şi au renunţat. Trebuie să facem şi noi efortul de a ne adapta şi de a înţelege: de la puterea economică a clientului, mai scăzută în România decât acolo unde am trăit noi, până la temperament. Ne e greu să rezistăm nouă, celor care ne-am întors, acesta este adevărul. Evident, dacă afacerile românilor reveniţi în ţară vor începe să prospere, vor prefera să rămână aici, alături de familiile lor care au îmbătrânit“, spune Vasile Vezeteu.
Citește întreaga poveste pe iasulinafaceri.ro

Afaceri

Comentarii

Un comentariu to “A muncit afară din greu, dar s-a stabilit la Iași, pentru a intra în afaceri: Dacă reîncepem o viaţă aici, noi, cei care am trăit mulţi ani în Vest, vom schimba lucrurile”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)