Cum ar fi ca la un hotel să fii întâmpinat nu de recepționer, ci de un robot? Un astfel de proiect a fost realizat de un grup de tineri ieșeni

„Bine ați venit, cu ce vă pot ajuta?”. Aceste vorbe le puteți auzi la recepția unui hotel, dar în curând cel care o să vă abordeze nu va fi neapărat un angajat, ci un robot.

Proiectul a fost moșit de o echipă de tineri, condusă de Andrei Marin (foto), student la Facultatea de Automatizări și Calculatoare din Iași.
Robotul va fi util nu doar în industria hotelieră, ci și la clădirile de birouri. Andrei nu lucrează singur, ci alături de alți tineri inimoși și curioși de tot ce este nou, care sunt studenți sau elevi în Iași.

„Am fost pasionat de crearea de roboți, iar în primul an de facultate, am înființat o asociație, apoi și firma IRIS Robotics”, spune Andrei Marin.
Fondatorul companiei are doar 21 de ani, însă vorbește de parcă face afaceri de două decenii.
„Vrem să ajungem să avem sedii în întreaga lume. E un program ambițios pe care îl avem și sunt convins că vom reuși. Dacă țintești luna poți atinge stelele, dacă țintești doar vârful casei, poți ajunge doar la etajul unu”, afirmă Andrei Marin.

Robotul va fi disponibil în luna decembrie, când va fi testat în sediul Fab Lab, unde tinerii de la IRIS Robotics se adună și lucrează la proiectele lor. Dar se poartă negocieri pentru a fi trimis la muncă într-una din clădirile de birouri de la Palas.

„Este un cap robotic, căruia i-am pus un modul de inteligență artificială. Este făcut pe imprimantă 3D. Va detecta orice mișcare și cred că va avea succes. Majoritatea firmelor vor să eficientizeze procesul de lucru. Va fi și o aplicație la telefonul mobil, unde robotul transmite mai departe toate informațiile. Țintim în primul rând companiile multinaționale”, adaugă Andrei.
Robotul este finalizat doar în ceea ce privește partea tehnică, dar urmează să se lucreze și la un design ceva mai ”prietenos”.
Costul de fabricație al unui robot ajunge la 4.000 de dolari. IRIS Robotics îi va închiria cu 300-400 de dolari pe lună. Cu alte cuvinte, într-un an de contract, firma își recuperează investiția.

La recepția unui hotel, lucrurile sunt și mai interesante, pentru că robotul poate fi folosit pe post de recepționer.
„Îți poți face rezervări și poți primi informațiile de care ai nevoie în hotel. Te poate direcționa, poate face și check-in-ul angajaților, iar avantajul este că lucrează 24 de ore din 24. Îți răspunde și despre starea vremii”, spune Andrei Marin.

Fondatorul IRIS Robotics susține că roboții reprezintă viitorul și că n-ar trebui să existe teama pierderii masive de locuri de muncă.
„Cred că oamenii și roboții pot lucra în același loc. Oamenii se pot concentra pe lucrurile creative, în timp ce roboții vor face treburile repetitive, ajutându-se reciproc. N-ar trebui să ne temem de roboți. La fel s-a întâmplat în industrie în 1940-1960, când au apărut mașinile automatizate”, a declarat Andrei.

La IRIS Robotics sunt idei destule, dar problema o reprezintă resursele financiare. Nu există un investitor în spate, iar statul nu-i ajută în nici un fel pe acești tineri. Partea proastă e că după terminarea studiilor, o parte dintre ei ar putea lua calea străinătății.

Afaceri

Comentarii

2 comentarii to “Cum ar fi ca la un hotel să fii întâmpinat nu de recepționer, ci de un robot? Un astfel de proiect a fost realizat de un grup de tineri ieșeni”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)