De ce este Iașul atât de poluat? Primarul Chirica: Principalele surse sunt mașinile și centralele de apartament

Primarul Iașului Mihai Chirica susține că declarațiile ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu referitoare la poluarea din Iași, dar și la riscul ca România să intre în procedură de infringement, sunt tendențioase și mincinoase și că nu primăria este vinovată de nivelul ridicat al poluării în municipiu.

„Sunt afirmații tendențioase, trunchiate, ba chiar mincinoase. Dacă România riscă să ajungă în procedură de infringement din cauza poluării, acest lucru nu se datorează municipiului Iași, ci situației comune din mai multe aglomerări urbane din țară care se confruntă cu problema traficului auto excesiv”, afirmă Mihai Chirica, într-un comunicat de presă.
El afirmă totodată că principalele surse de poluare din municipiul Iași sunt autovehiculele vechi de transport marfă și personale, precum și centralele de apartament. Mihai Chirica consideră că eliminarea timbrului de mediu, printr-o decizie guvernamentală de la începutul acestui an, a făcut ca parcul auto al Iaşului să fie împânzit de mașini second hand.
Mihai Chirica a mai declarat că municipalitatea a cerut guvernului să finalizeze șoseaua de centură a Iașiului, pentru eliminarea traficului greu din municipiu, dar că alocările de fonduri erau prevăzute inițial în bugetul Ministerului Transporturilor, apoi au dispărut.

Pe de altă parte, pimarul Mihai Chirica susține că măsurătorile privind calitatea aerului sunt luate de o stație de măsurare amplasată defectuos, într-o intersecție intens circulată (Podul de Piatră) și sub nivelul străzii, fără a avea o zonă de protecție, așa cum prevăd explicit directivele europene, astfel că rezultatele furnizate sunt profund viciate.

Primarul Iașului mai spune că municipalitatea a investit masiv în termoficarea centralizată, dar și în managementul deșeurilor.

„În loc de măsuri concrete în acest sens, măsuri de competența Guvernului României, astăzi am avut parte de minciuni politicianiste, amenințări gratuite și reproșuri belicoase. Îi mulțumesc doamnei ministru pentru vizita în orașul nostru și regret că, fiind la Dusseldorf, nu am putut să îi explic încă o dată, personal, ceea ce cred că era deja de ordinul evidenței. Iașul este unul dintre cele mai frumoase orașe din țară și îmi pare rău că doamna ministru nu a avut răgazul de a rămâne mai mult aici pentru a-l cunoaște mai bine, astfel încât să nu facă atâtea erori de înțelegere. O vorbă înțeleaptă spune că decât să vorbești despre un lucru pe care nu îl înțelegi, atunci este mai bine să taci”, a mai spus Mihai Chirica.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a criticat joi la Iași faptul că municipalitatea ieșeană nu a întocmit un plan privind îmbunătățirea calității aerului, spunând că România poate intra în procedura de infringement dacă orașul nu își rezolvă problemele.

Administratie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)