Cum va arăta anul 2018: Vor fi tensiuni majore, mai ales că PSD nu dă semne că renunță la planul său cu Justiția

E greu să mai faci vreo previziune în România. Deciziile se schimbă de la o oră la alta, în funcție de ceea ce vor Liviu Dragnea, Florin Iordache sau Șerban Nicolae. Sunt câteva lucruri de urmărit în acest an:

1. LEGILE JUSTIȚIEI. Controversatul pachet de legi va fi întors aproape sigur de președintele Iohannis la Parlament. Abia atunci tensiunea va fi maximă. PSD și ALDE vor încerca o simplă cosmetizare, apoi vor retrimite legile la Cotroceni. Când se va întâmpla asta? Peste câteva săptămâni, probabil sfârșit de ianuarie, început de februarie. Va fi încleștare mare, pentru că PSD nu vrea să renunțe la punerea Justiției cu botul pe labe. E de văzut reacția străzii, dar în societate e vizibilă nervozitatea.

2. PICĂ DRAGNEA? E posibil orice. În perioada imediat următoare e greu de crezut că vom asista la așa ceva. Dragnea încă stăpânește partidul, iar cei mai mulți din PSD gândesc la fel ca el. Baronii PSD au nevoie de legile Justiției, vor să se pună la adăpost, dar asta nu exclude ca după furtuna începutului de an, să mârâie la propriul lider. Unora dintre șefii PSD le-ar conveni de minune să treacă legile Justiției, pentru ca mai apoi să-l detroneze pe Dragnea. Pe de altă parte, situația juridică a lui Dragnea se agravează, dosarele vor curge, dar sunt mici șanse să avem vreo sentință definitivă în acest an.

3. CE VA FACE IOHANNIS? În 2019 vor fi alegeri prezidențiale, așa că e de așteptat să vedem un Iohannis mai prezent în joc. La începutul lui 2017 a punctat zdravăn cu elefanții, ducându-se la ședința de guvern. Pe finalul anului trecut, președintele a fost ceva mai reținut, însă mingea e acum în terenul său. Are societatea civilă de partea sa și va conta cum va gestiona începutul de an. Lui Iohannis îi convine ca PSD să rămână la guvernare în 2018, pentru că realegerea sa în 2019 ar deveni o simplă formalitate.

4. OPOZIȚIA. 2017 a fost mană cerească pentru PNL și USR. Însă cele două partide n-au reușit să crească spectaculos în sondaje. PNL a fost ezitant în multe momente, în timp ce useriștii s-au remarcat abia pe finalul anului. În 2018 ar trebui să asistăm la strângerea rândurilor, dar sunt orgolii prea mari pentru o alianță anti-PSD. Foarte probabil, Dacian Cioloș va intra în joc, iar varianta logică ar fi fuziunea între USR și Platforma100.

CONCLUZII: PSD va continua să forțeze nota și e posibil să asistăm la proteste de amploarea celor din februarie anul trecut. Sunt șanse mici ca PSD să se rupă, dar nu sunt excluse ceva dezertări din partid dacă vor fi tensiuni sociale majore. Poziția lui Dragnea se va șubrezi, iar în a doua parte a anului ar putea pierde șefia partidului. Va fi un an agitat, cu multă tensiune și incertitudine.

Comentariu

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)