Florin Mindirigiu despre complexul expozițional din Katowice, oraș comparabil ca mărime cu Iașul: 50 de săli de conferințe, arenă de 12.000 de locuri. Peste 3 luni, aici va fi organizat un congres cu 6.000 de invitați

“MCK Katowice sau International Congress Center, a redeschis orașul, a dat viață afacerilor și turismului. Un complex cu săli de conferințe (peste 50 de la 50 mp la 8.000 mp), săli de expoziție, cu arena de 12.000 locuri pentru mari evenimente.

Managementul este încredințat unui dezvoltator privat de evenimente. Acesta a atras sau a dezvoltat în nume propriu sute de evenimente. De exemplu peste 3 luni, vor găzdui și organiza European Congress cu 6.000 de invitați.
Lângă centru se afla noul sediu al Filarmonicii.
Ambele clădiri sunt premiate în zeci de competiții de arhitectură. Inutil să vă spun că au fost proiectate în urma unor concursuri internaționale.

Noi nu investim în această direcție. Nu avem în întreaga țară un centru serios de evenimente. Nici unul! Avem tot felul de încercări, mici, fără funcționalitate, inutile într-un cuvânt.

Trebuie să schimbăm și mentalitatea păguboasă că odată construit, așa chinuit cum e, trebuie să fie musai administrat de stat, primărie, județ etc. Adică să puna un paznic, un electrician și un instalator și să aștepte să vină evenimente.

Exemplul cel mai la îndemână pentru mine este Iașul. Un centru expozițional poziționat aiurea, fără parcări, pe un drum care nu duce nicăieri (bussiness), total nefuncțional la interior. Altul e Centrul TransAgropolis de la Lețcani! Ambele în proces de degradare continuă, doar păzite și înlocuite becurile arse. Nici urmă de viață economică!”

SURSA: Florin Mindirigiu, facebook

Într-un comentariu la aceeași postare, Mindirigiu amintește că orașul polonez Katowice este comparabil, ca mărime, cu Iașul: “Vorbesc despre un oraș cu 300.000 locuitori, într-o țară fostă comunistă ca și noi, la 750 de km distanță. Astfel de centre, printre altele, stimulează și creșterea capacităților de cazare. E firesc – stimulează cererea”.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)