Cum se schimbă tabloul politic la Iași după excluderea lui Chirica din PSD

Mihai Chirica nu mai e în PSD, iar lucrurile se complică în politica locală. Chirica rămâne primar, dar PSD va conduce ostilitățile în Consiliul Local. Ne putem aștepta la contre dure între Chirica și PSD, pentru că social-democrații vor avea propriul candidat la primărie la alegerile din 2020.

Cu 14 consilieri locali din 27, PSD poate bloca orice inițiativă venită de la Mihai Chirica. Poate impune chiar ambii viceprimari, dar mai important poate cere controale la instituțiile din subordinea prmăriei. În ciuda încleștării care se anunță la Palatul Roznovanu, atât Chirica, cât și PSD vor fi la putere. Primul va conduce de facto primăria, dar PSD va dicta jocul.

Mulți se întreabă cum vor fi întorși din drum consilierii PSD fideli lui Chirica? Azi, mai toți sunt de partea primarului, însă cu cât va trece timpul, cu atât relația Chirica-PSD va deveni mai contondentă. Probabil că unii social-democrați din CL vor înțelege că mandatul lor e la dispoziția partidului și se vor reorienta din mers. Cei care n-o vor face, pot fi oricând înlocuiți dacă partidul decide asta. În orice caz, e greu de crezut că PSD l-a exclus pe Chirica din partid, dar îi va asigura majoritatea în CL.

Pentru PNL, excluderea lui Chirica din PSD nu e o veste deloc bună. Cu cine se vor bate liberalii? Care va fi principalul lor adversar? Chirica sau PSD? Sau vor intra în război cu ambele tabere? Dacă PNL se va alătura PSD pe unele proiecte, atunci liberalii vor fi acuzați de blat cu adversarul tradițional. Dacă îl vor sprijini pe Chirica, chiar și punctual, atunci li se va reproșa că sunt părtași la unele decizii proaste ale administrației locale.

Dacă PSD și Chirica se vor bate pe bune, practic PNL e scos din joc, pentru că devine spectator. E greu să te bați cu ambele tabere în același timp. Există și posibilitatea unei apropieri Chirica-PNL, ba chiar se vorbește în unele medii despre dorința unor lideri naționali PNL de a defila cu Mihai Chirica la primărie în 2020. Șansele acestui scenariu sunt totuși reduse, însă în politică se poate întâmpla orice.

PMP are 2 consilieri, iar până acum aceștia au votat în momentele delicate alături de Chirica. Foarte probabil, PMP va rămâne de partea primarului și mai departe.

ALDE are tot doi consilieri, dar și postul de viceprimar (Radu Botez). Deocamdată, partidul stă în expectativă. Unii fruntași ALDE speră ca lucrurile să nu se schimbe radical peste noapte, iar colaborarea să funcționeze în continuare. Dar cum? Și cu cine? Chirica este primar, dar PSD are voturile în CL. Din acest moment, dacă vrea, PSD îl poate schimba pe Radu Botez din funcția de viceprimar. Probabil că nu se va întâmpla asta prea repede, pentru că PSD nu are interes să deschidă un nou front în CL.

USR nu are reprezentare în consiliu. Nu este clară nici relația USR-Andrei Postolache. Consilierul independent Postolache pare să fi intrat într-un con de umbră în consiliu, fiind tot mai puțin vizibil în ultimele luni.

CONCLUZII: Excluderea lui Mihai Chirica din PSD va duce la repoziționări pe scena politică locală. Chirica va căuta orice sprijin în CL, în timp ce PSD va dori să-și arate mușchii. PNL va continua bătălia cu PSD, dar în același timp se trezește cu un concurent serios pe zona de opoziție. Posibil ca unii din PNL să nu înțeleagă jocul complicat, mai ales că în consiliu va fi imposibil să te poziționezi și anti-Chirica și anti-PSD în același timp. PMP va fi probabil pro-Chirica, în timp ce ALDE va fi de asemenea într-o postură delicată, mai ales că are viceprimar la Iași.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)