Semnal de alarmă tras de fondatorul Gemini CAD Systems: Din 20.000 de angajați în IT-ul ieșean, sub 1.000 lucrează în firme cu capital românesc. Apariția unei crize mondiale ar avea efecte dramatice

Trăim o prosperitate în IT, dar trebuie pusă o lupă, pentru că sunt riscuri majore, este de părere Traian Luca, fondatorul companiei Gemini CAD Systems. Omul de afaceri ieșean a făcut afirmația zilele trecute la o dezbatere desfășurată la sediul FabLab.

„Din 20.000 de angajați câți sunt în Iași în IT, sub 1.000 lucrează în firme cu capital românesc. Deci 5 la sută, în timp ce 95 la sută o fac în firme cu capital străin. Privind macro este un factor de risc enorm. Apariția unei crize mondiale ar avea efecte dramatice. Din cei 5 la sută, mai puțin de 2 la sută din angajați sunt implicați în proiecte ale unor firme care dețin copyright”, susține Traian Luca.

Fondatorul Gemini CAD Systems consideră că prezența firmelor străine pe piață este benefică, pentru că acestea au adus competențe, dar și salarii.

„Însă e nevoie de susţinere fiscală. Dacă produci un software, statul te taxează cu 16 la sută pe valoare. Ar trebui stimulată activitatea firmelor care investesc în copyright”, a afirmat Traian Luca.

Afaceri

Comentarii

Un comentariu to “Semnal de alarmă tras de fondatorul Gemini CAD Systems: Din 20.000 de angajați în IT-ul ieșean, sub 1.000 lucrează în firme cu capital românesc. Apariția unei crize mondiale ar avea efecte dramatice”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)