Mihai Mocanu: Mișcarea #deleteFacebook îmi pare mai degrabă o expresie a temerii de sine. Că nu ești capabil să judeci, să compari alternative, să discerni

“Ce mi se pare tragic la chestia asta cu prelucrarea abuzivă de date culese din rețele sociale e demonizarea tehnologiei și a creatorilor de tehnologie. E la mintea găinii că orice serviciu secret, orice politician, orice marketer o să se dea de ceasul morții să pună mânuța pe informațiile personale de acolo. Ca, prin trainingul repetat al algoritmilor de interpretare a lor, să te convingă de ceva: să-ți cumperi o mașină anume, să iubești sau să urăști niște lideri, niște valori. Și, uneori, cine are resurse o să și reușească asta, până când rețeaua cârpește breșa.

Doar că, spre deosebirea de furtul de date bancare, ăștia nu-ți fură bani din cont. Ci doar te împing într-o direcție sau alta. Iar la sfârșitul zilei, tu, singurel, analizezi, judeci (dacă judeci) și alegi.

Personal, niciun algoritm din lume, nicio reclamă de pe Facebook nu m-ar convinge să urăsc mexicani, să-mi placă zidurile și gun-urile. La fel, când deschid un clip YouTube cu știri proaste despre Europa și platforma îmi sugerează imediat alte 5 clipuri cu replici memorabile ale lui Putin, mi-e clar că acolo e ceva putred.

De aceea, mișcarea #deleteFacebook îmi pare mai degrabă o expresie a temerii de sine. Că nu ești capabil să judeci, să compari alternative, să discerni. Or treaba asta devine un skil absolut fundamental pentru a te orienta în lumea nouă, plină de zgomote și jocuri de fum în care trăim. De aia e mai ușor să ștergi contul, să fugi de digital, să te întorci la teve și ziare. Care, desigur, nu-s manipulate ca drăciile astea noi “.

SURSA: Mihai Mocanu, facebook

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)