Unificarea dreptei devine o necesitate

La mișcări de forță ale puterii, riposta opoziției ar trebui să fie una pe măsură. Nu poți face politică doar criticând în conferințe de presă sau la televizor. Și nici pe facebook. E nevoie de acțiune, dar partidele actuale din opoziție nu înțeleg acest lucru. Nici strada nu poate fi o soluție pe termen lung. Lupta se duce în Parlament, nu în piețele publice din marile orașe.

Jocul la așteptare al PNL este neproductiv. Cum n-are sens nici îmbățoșarea USR că va putea răsturna ierarhia. USR poate spera la scoruri bune în urban, dar în mediul rural va fi același dezastru ca la parlamentarele din 2016. ȘI atunci? N-ar fi mai sănătos un bloc al opoziției? O alianță PNL-USR-România100? Plus organizații civice, ba chiar plus PMP, dacă Traian Băsescu înțelege că e momentul să se retragă.

Posibil ca simpatizanții liberali să nu fie pe aceeași lungime de undă cu cei USR. La fel, și alegătorul USR e posibil să nu-și dorească o alianță cu liberalii. Dar cum va reuși separat fiecare dintre partide? În definitiv cui folosește canibalizarea?

Da, facem alianța, dar cine va fi șeful noii structuri? Cum se vor împărți locurile pe liste? Cine vor fi jupânii din teritoriu? Dacă gândesc în acest mod, atunci PNL, USR și tot ceilalți democrați în vorbe merită să rămână în opoziție.

Dacă nici acum nu sesizează pericolul pentru România, atunci opoziția își merită soarta. Nu scaunele ar trebui să conteze, ci ar trebui să se pornească de la un set de principii acceptat de toată lumea.

○ Întreg comentariul subsemnatului îl puteți citi sâmbătă în Suplimentul de Cultură

Comentariu

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)