Compania RomSoft din Iași începe să folosească tehnologia blockchain, care stă la baza funcționării criptomonedelor. Tehnologia poate fi utilizată și în sistemul electoral, fraudarea votului devenind imposibilă

Compania Romsoft din Iași începe să folosească tehnologia blockchain, anunță co-fondatorul firmei, Dorin Cristea.

“Tehnologia blockchain stă la baza funcționării criptomonedelor, cea mai cunoscută fiind bitcoin. La momentul actual, această tehnologie este imposibil de păcălit. Esența stă în faptul că datele sunt vizibile, iar tranzacțiile, o dată ce au fost efectuate,  devine imposibilă ștergerea lor. Toată lumea are acces la aceste date și tranzacții. Tehnologia nu permite distorsionarea în tot acest flux“, explică Dorin Cristea.

El spune că orice încercare de modificare se propagă în întreg sistemul, iar puterea de calcul și timpul necesare acestor modificări ar fi de trei ori vârsta Universului.

Co-fondatorul RomSoft consideră că pentru cetățeanul obișnuit, aceasta nu pare o informație care să-l ajute în viața de zi cu zi, însă tehnologia blockchain, care practic se reinventează, poate fi utilizată în diverse aplicații cu implicații majore.

“Un exemplu ar fi trasabilitatea producției bunurilor pe care le consumăm. Putem verifica lanțul de producție al oricărui produs, astfel încât ceea ce apare pe etichetă să fie și ceea ce consumăm în realitate. Un alt exemplu ar fi bazele de date de la Poliție, ANAF sau datele medicale. Acestea nu se vor mai putea pierde și nici nu vor putea fi duplicate, fără să se afle“, spune Dorin Cristea.

Interesant, tehnologia blockchain poate fi utilizată inclusiv în procesul electoral, avantajul fiind că sistemul nu poate fi distorsionat. Întrebarea este dacă guvernele sunt dispuse să creeze astfel de sisteme.

Co-fondatorul RomSoft afirmă că acum se lucrează la felul în care tehnologia blockchain va fi implementată, omul de afaceri ieșean susținând totodată că vom vedea multe firme IT care cu o idee inovativă pot obține profituri uriașe.

“La Romsoft, având în vedere nivelul ridicat de cunoștințe existente în firmă, au început să apară cereri pentru implementarea acestor tehnologii“, susține Dorin Cristea.

RomSoft a avut anul trecut o cifră de afaceri de câteva milioane de euro, pentru 2018 fiind estimată o creștere spectaculoasă a afacerii.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)