200 de oameni au venit la protestul de pe Esplanada Oancea: “Este o crimă să tai copacii. Stăm de zeci de ani aici, dar nu ne-am imaginat așa ceva“

Aproximativ 200 de persoane au protestat joi după-amiază în cartierul Tătărași, nemulțumiți că parcul din zonă va fi distrus, iar în loc vor fi construite trei blocuri turn. Oamenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare, la acțiune participând ieșeni de toate vârstele.

Locatarii acuză primăria că a dat undă verde construcției a trei blocuri, în zona unde există un parc cu zeci de copaci, dar și un spațiu de joacă pentru copii.

“Este o crimă să tai copacii, să renunți la spațiul verde și să construiești turnuri. Noi stăm de zeci de ani aici, dar nu ne-am imaginat că se poate așa ceva. Am încercat să intru în audiență la primarul Mihai Chirica, dar nu am reușit, mereu este ocupat“, a spus o locatară dintr-un bloc situat în imediata apropierea a parcului ce urmează a distrus.

Un alt locuitor din zonă, Bogdan Veniș, a afirmat că Iașul este pe locul întâi pe țară în ceea ce privește poluarea, el acuzând interesele imobiliare ale municipalității.

“Este singurul spațiu verde din acest cartier. Am doi copii care vin și se joacă aici. Sperăm să putem rezolva ceva. Nici Ceaușescu n-a mai făcut aici blocuri, din cauza nivelului ridicat al pânzei freatice“, a spus Bogdan Veniș.

Unul dintre participanți a întrebat de ce nu face Mihai Chirica turn în fața primăriei.

Printre protestatari și-au făcut apariția și deputații Marius Bodea (PNL) și Cosette Chichirău (USR), care au spus că susțin demersul locatarilor din zonă.

“Nu este un simplu protest pentru ridicarea a trei blocuri mamut. E un festival de abuzuri urbanistice care au loc în Iași. Ce se întâmplă în Oancea este un studiu de caz despre cum lucrează un sistem mafiot organizat. Comisia de versanți ne explică ca la proști că aici este șes, cei de la Mediu spun că nu există nici un impact și că nu este necesar avizul de mediu, iar primarul răspunde zeflemitor că e doar răfuială politică. S-au aprobat PUZ-urile, dar primăria poate găsi motive pentru a nu le da voie constructorilor să distrugă zona“, a declarat deputatul Bodea.

Protestul a durat o oră și jumătate, în zonă fiind mobilizați și câțiva jandarmi și polițiști locali.

Locuitorii din Tătărași spun că vor continua protestele și cer primăriei ieșene să nu permită construcția blocurilor pe spațiul verde.

Consiliul Local a aprobat recent Planurile Urbanistice Zonale pentru ridicarea a trei blocuri de șase, opt și zece etaje pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați în zona Oancea din cartierul Tătărași.

Municipalitatea urmează să emită autorizațiile de construire pentru cele trei imobile.

Administratie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)