Fostul premier moldovean Ion Sturza la Gala PIN Awards 2018: E bine că există Sfânta Parascheva, venim, pupăm moaște, dar Iașul are nevoie de un brand puternic, de oraș tânăr, cool

Lume multă și bună miercuri seară la Gala PIN Awards 2018 desfășurată la Hotelul Traian. O festivitate în care a fost premiată valoarea în IT-ul ieșean, domeniu care duduie de ani buni. În prezent, 20.000 de oameni lucrează în acest sector la Iași, iar companiile ar angaja rapid alte câteva mii, dacă ar avea de unde. Ce înseamnă IT-ul pentru Iași? Orașul respiră alt aer, iar dacă intri în clădirile moderne de birouri ai senzația că ești într-o companie dintr-o mare capitală europeană.

La Gala PIN 2018, prezența politicului a fost discretă, ceea ce nu e rău, pentru că oricum politicienii n-au vreun merit că piața a crescut într-un ritm alert. Dintre autoritățile locale a fost prezent doar viceprimarul Radu Botez. A lipsit primarul Mihai Chirica (plecat din Iași), dar și șeful CJ Maricel Popa. Interesant că Iașul are Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Bogdan Cojocaru, dar tânărul social-democrat de Iași n-a ajuns la eveniment. În schimb, a fost prezentă o importantă delegație din Republica Moldova, inclusiv fostul premier Ion Sturza, un prosper om de afaceri de peste Prut.

Sturza are afaceri și în România, dând de înțeles că are și el un merit în ridicarea Clujului ca pol important pe zona IT. De altfel, fostul premier moldovean a vorbit minjute bune în fața celor prezenți, creând la un moment dat rumoare în sală. Teoria lui Sturza este că IT-ul românesc va avea mari probleme în 4-5 ani, dacă nu se reinventează.

Tot antreprenorul moldovean a spus că firmele din IT ar trebui să se deschidă către atragerea de inteligență din exterior, el susținând că trebuie aduși permanent oameni noi și valoroși, pentru a crea competiție.

Ion Sturza a vorbit mai mult despre Cluj decât Iași, el afirmând că Iașul are nevoie de un brand puternic.

“Iașul are viitor, cu o condiție: să se poziționeze cumva. E bine că există Sfânta Parascheva, venim și noi, pupăm moaște, da e minunat, dar Iașul are nevoie de un brand puternic, de oraș tânăr, cool“, a spus fostul premier moldovean.

Tot azi la prânz a avut loc Forumul PIN2018, după care participanții au vizitat sediile companiilor Conduent și Gemini CAD Systems. La Conduent, musafirii au fost impresionați de biroul care gestionează partea de suport pentru vânzarea pachetelor turistice pe vasele de croazieră. Vizita la Gemini CAD Systems a fost la fel de incitantă, fiind prezentată pe larg activitatea firmei. Punctul de atracție a fost piscina imensă de la subsolul sediului, unde angajații companiei au acces inclusiv în weekend.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)