Deputatul Dumitru Oprea: Va opri premierul României naționalizarea pieței de manuale școlare?

Într-o întrebare adresată în această săptămână premierului României, Viorica Vasilica Dăncilă, deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită să îşi exprime poziţia privitoare la legislaţia manualelor şcolare emisă de Cabinetul Tudose (prin intermediul Ministrului Educaţiei de la acea vreme, Liviu Marian Pop) şi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României. Guvernul este chemat acum, alături de Parlament, să reia procesul legislativ care ar putea conduce la naţionalizarea pieţei de manuale şcolare.

„În urmă cu o săptămână, Curtea Constituțională a României a oprit, pentru moment, naționalizarea pieței de manuale școlare. Este vorba despre o inițiativă de suflet a fostului ministru al Educației, Liviu Marian Pop, despre care acum, după decizia CCR, nu mai scoate o vorbă. Guvernul și Parlamentul României au șansa de a îndrepta situația și de a reveni asupra deciziei de reînființare a Editurii Didactice și Pedagogice, care să dețină monopolul pieței manualelor școlare. Epopeea fără final a lipsei manualelor școlare la început de an școlar a avut ca principală cauză incompetența funcționarilor din Ministerul Educației, iar nu «delăsarea» editorilor. Editurile românești nu sunt inamicul sistemului de educație, ci un partener care s-a dovedit a fi solid în piață“, îi scrie parlamentarul ieşean premierului Dăncilă.

În condițiile în care și actualul ministru al Educației, Valentin Popa, a declarat război deschis școlii românești, antagonizându-i pe toți actorii din sistem, deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită prim-ministrului României să precizeze ce poziţie va avea Guvernul României față de legislația privind manualele școlare emisă de cabinetul anterior.

De asemenea, Dumitru Oprea îi cere prim-ministrului să prezinte măsurile pe care le va întreprinde executivul, astfel încât manualele școlare să fie disponibile la începutul anului școlar, în condițiile în care editurile au renunțat să le mai editeze și tipărească, iar Editura Didactică şi Pedagogică nu are cadrul legal de a le elabora şi tipări.

Totodată, deputatul PNL vrea să ştie cum intenționează premierul Dăncilă să explice partenerilor externi faptul că România urmărește să naționalizeze un sector al economiei, precum cel al editării și tipăririi de manuale școlare.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)