Explicația pentru scorul ridicat al PSD din sondaje
Sondajul CURS pe luna iulie arată că PSD este cotat cu 37%, PNL are 24, ALDE 8, USR 7, Mișcarea România Împreună 5, Pro România 5, iar PMP 4. Cifrele nu sunt surprinzătoare, dar arată o ușoară scădere a PSD (39 la sută în luna mai).
Mai interesant este cum votează românii în funcție de vârstă, studii și activitatea în câmpul muncii.
PSD este preferat de alegătorii de peste 56 ani, social-democrații având 52% din voturi pe acest segment. În zona 18-35 ani, conduce PNL 29, iar PSD are 24. Pe segmentul 35-55 ani, situația este echilibrată: PSD 26, PNL 27.
Cu alte cuvinte, PSD nu este partidul nr. 1 pentru alegătorii între 18 și 55 de ani, însă procentul uriaș pe care îl ia în rândul celor care au peste 56 de ani ridică scorul general al PSD. Dacă luăm în considerare și faptul că pensionarii sunt cei mai conștiincioși alegători și de fiecare dată se prezintă în număr mare la vot, atunci avem explicația pentru faptul că PSD înregistrează de fiecare dată rezultate bune în alegeri.
Tot PSD obține cele mai multe voturi de la alegătorii cu studii sub medii (52%), față de doar 20 PNL, în timp ce USR ia doar 2 la sută. Cei care au studii superioare preferă PNL (29%), în timp ce PSD obține doar 20 la sută. USR are 10 la sută.
Interesantă este și distribuția voturilor în funcție de activitatea în câmpul muncii. Electoratul ocupat: PSD 24, PNL 29, Electoratul neocupat: PSD 49, PNL 19.