Dorin Cristea (co-fondator RomSoft): ”Există o saturație pe piața IT din București, Cluj și Timișoara. Iașul se va dezvolta puternic”

România are printre cei mai buni IT-iști ca nivel de pregătire, creativitate și inovație, este de părere Dorin Cristea, co-fondatorul RomSoft Iași. El susține că noi suntem printre primii în Europa la numărul de IT-iști la mia de locuitori.

”Și polonezii sunt buni, dar sunt mai puțini dacă ținem cont de mărimea țării”, afirmă Cristea. Potrivit acestuia, și țara vecină Ucraina are oameni bine pregătiți în acest domeniu, însă companiile mari din lume evită să meargă acolo.

Antreprenorul ieșean consideră că nu avem de ce să ne temem de piața asiatică, întrucât noi avem o altă gândire, care se potrivește tehnologiilor IT occidentale.

Cât privește Iașul, Dorin Cristea afirmă că IT-ul va crește puternic în acest oraș, mai ales că există o saturație la București, Cluj sau Timișoara.

”Nu prea mai este loc de creștere în cele trei orașe, vor fi mulți care se vor reorienta către Iași. Fenomenul este deja vizibil”, declară co-fondatorul RomSoft.

Întrebat ce se va întâmpla cu industria IT în cazul unei noi crize economice, Cristea susține că acest domeniu va fi afectat doar dacă aplicațiile au legătură cu industriile care se vor afla în criză.

Antreprenorul ieșean se așteaptă ca în România să crească și zona de electronică și mecanică fină, pe fondul dezvoltării puternice a automatizărilor industriale și a roboticii.

”Dacă aș avea bani, aș investi într-o fabrică de roboți pentru industrie. Spre exemplu, jumătate din fabricile auto sunt robotizate complet”, adaugă Dorin Cristea.

Potrivit acestuia, România poate fi competitivă nu prin salarii mici, ci prin oameni calificați. Iar sfatul său pentru tinerii care nu fac o facultate este să se orienteze către învățământul dual.

”Acesta este viitorul, învățământul dual. Avem nevoie de tehnicieni și maiștri bine pregătiți și de școli unde se învață o meserie”, consideră antreprenorul ieșean.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)