Dezbatere interesantă azi la Iași: “Managementul substanțelor periculoase“. Ce fac instituțiile și cât de important este ca media să preia informații, pentru a fi prevenite tragediile

Sală plină azi la Iași la dezbaterea “Managementul substanțelor periculoase“ inițiată de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), ITM Iași și de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii din București.

În aula Universității Tehnice Gheorghe Asachi au fost prezenți șefi de instituții, inclusiv din învățământ, specialiști în domeniul securității și sănătății în muncă, dar și reprezentanți ai companiilor ieșene.

Dezbaterea a vizat în pricipal sensibilizarea angajatorilor cu privire la riscurile profesionale de la locurile de muncă, dar s-a axat și pe găsirea unor soluții pentru prevenirea accidentelor de muncă.

Una dintre cele mai captivante prezentări a aparținut Florinei Diaconu, coordonator Departamentul Consultanță Securitate și Sănătate în Muncă în cadrul IASISTING GRUP Iași. Ea a furnizat diverse informații cu caracter tehnic, însă a pornit de la cazul Colectiv, amintind că într-un incendiu se poate muri nu doar carbonizat, ci și intoxicat cu diverse substanțe.

“Campania de anul acesta a Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Munca – Managementul Substanțelor periculoase – Implică-te și tu, specialiști și mass- media, a fost factorul determinant care ne-a mobilizat în finalizarea unui proiect după cazul Colectiv. Este vorba de un proiect de informare și conștientizare a populației cu privire la faptul că, într-un incendiu, nu doar focul aduce moartea, ci și ceea ce inspiri. Faptul că prestăm servicii de consultanță în domeniul SSM-SU de 15 ani, ne-a dat oportunitatea de a observa modul în care a evoluat percepția publicului vizavi de pericolul dat de efectele secundare ale focului“, a spus Florina Diaconu.

Evenimentul de la Iași a inclus și o masă rotundă, la care au luat parte specialiști din domeniul securității și sănătății în muncă, dar și jurnaliști.

Concluzia a fost că este necesar ca informațiile transmise de instituțiile din acest domeniu sau de specialiști să fie relevante și să pornească de la cazuri concrete. Pe de altă parte, inclusiv unii reprezentanți mass-media prezenți la dezbatere au recunoscut că nu întotdeauna presa este atentă la acest gen de informații și că în ziare, la radiouri sau la TV se dezbate intens doar atunci când au loc evenimente nefericite, fără însă a se pune accentul pe prevenție.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)