Ce a făcut Iohannis la Iași: A vorbit despre autostradă, s-a plimbat pe pietonal, dar n-a făcut nici o referire la PSD, Dragnea sau Dăncilă

Deschiderea anului universitar la Iași a avut loc la Teatrul Național. Sala era deja plină încă de la 10.30, deși festivitatea urma să înceapă la ora 11.00. Ministrul Educației, demisionarul Valentin Popa n-a stat pe scenă, ci undeva în primele rânduri. Lângă președintele Klaus Iohannis au luat loc rectorii celor cinci universități ieșene de stat, primarul Mihai Chirica, o studentă, dar și Sorin Câmpeanu (președintele Consiliului Național al Rectorilor). A fost remarcată prestația corului studențesc de la Universitatea de Arte, care a intonat imnul național.

Klaus Iohannis a vorbit despre autostrada Iași-Târgu Mureș, fiind aplaudat de cei prezenți: ”Dincolo de educaţie, pentru a-şi valorifica întregul său potenţial, Iaşul are nevoie şi de infrastructura care să îl transforme într-un important oraş european. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este de aceea absolut necesară”. Preşedintele a mai spus că neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze, precizând că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.

După ceremonia de la Teatrul Național, Iohannis a plecat pe jos pe Pietonal, către Prefectură, avându-i alături, printre alții, pe Mihai Chirica, Maricel Popa și prefectul Marian Șerbescu.

În faţa Primăriei Iaşi, șeful statului a spus că i-ar fi plăcut să vadă Palatul Roznovanu, pentru că nu a fost niciodată în interior, fiind invitat de Mihai Chirica să viziteze sediul municipalităţii. Din lipsă de timp, preşedintele a declinat invitaţia. Pe traseul care nu a durat mai mult de zece minute, o femeie i-a spus preşedintelui: ”Să vă iubiţi ţara mai mult şi să nu puneţi beţe în roate”, fără ca acesta să răspundă în vreun fel. În rest, Iohannis a fost aplaudat, i s-a scandat numele și s-a fotografiat cu un grup de elevi.

Al doilea moment oficial al vizitei prezidențiale la Iași a fost festivitatea de la Universitatea Tehnică. Aici, Iohannis i-a îndemnat pe studenți să rămână în țară, pentru a schimba România în bine, apoi, alături de rectorul Dan Cașcaval, i-a premiat pe cei mai buni studenți de la Politehnica ieșeană.

Klaus Iohannis n-a acordat declarații presei la Iași, iar în cele două discursuri n-a făcut nici o referire la PSD, Dragnea sau Dăncilă. Cel mai probabil, șeful statului n-a vrut să coloreze politic vizita sa la Iași, ci doar să marcheze deschiderea anului universitar.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)