Ministerul Turismului își bate joc de Iași. Ce povestește o jurnalistă franceză despre vizita în oraș, alături de alți colegi străini

Mai mulți jurnaliști străini au vizitat zilele trecute Iașul. Totul a fost organizat de Ministerul Turismului și cel al Afacerilor Externe. Scopul a fost de a prezenta țara ce urmează să preia anul viitor președinția Consiliului Uniunii Europene. Programul vizitei a fost atât de subțire, încât ziariștii trăini au plecat dezamăgiți din Iași.

Iată ce povestește jurnalista Irene Costelian pe vice.com:

”Am fost jurnaliști străini veniți din diferite țări: Portugalia, Bulgaria, Slovacia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Suedia și Franța (adică eu).

Ne-am adunat la București pe 17 octombrie și am fost împărțiți în două grupuri: unul a plecat spre Timișoara, celălalt la Iași. Din păcate, eu am fost repartizată la Iași. Spun „din păcate” pentru că, deși mă bucuram să merg în capitala Moldovei, unde mai fusesem, vizita s-a dovedit a fi un eșec.
Dar să o luăm cu începutul.

Am ajuns la hotel în miezul nopții, unde pe fiecare dintre noi ne aștepta cina în cameră.

Programul de a doua zi părea simplu: vizita orașului, vizită la o mânăstire, vizită la un castel, vizită la Cotnari.

Ne-am uitat unii la alții și ne-am spus că, totuși, ceva nu este în regulă. Unde erau oficialii? Unde erau actorii economici? Unde era societatea civilă? Că noi venisem pentru a înțelege cum se pregătește Iașiul, ultima frontieră a României, de președinția UE. Când am întrebat-o pe ghidă despre aceste întâlniri care lipseau din program mi-a răspuns că nu știe. Ea a fost chemată doar pentru turul respectiv.

Plimbarea prin Iași a fost plictisitoare, iar jurnaliștii s-au comportat ca atare: au fost total dezinteresați. Lucrul acesta a iritat-o pe ghida noastră, care tot insista, ca și cum eram copii mici, că trebuie să o ascultăm. Iritarea jurnaliștilor creștea pe măsură ce ghida făcea remarci cel puțin inadecvate de genul: „Do you know what Trinity is?”.

Eram toți jurnaliști cu experiența, cu o doză minimă de cultură, și ni se puneau întrebări de nivel de clasă primară, penibile, la care niciunul dintre noi nu răspundea, atât eram de consternați. Ajunși la finalul turului, eram deja nervoși. Presimțeam că vom pleca de la Iași fără material pentru un articol și fără a afla nimic relevant despre acest oraș”.

Întreg articolul îl găsiți pe pe vice.com

Diverse, Media

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)