Eșec de proporții al PSD: Se amână construcția spitalului regional de urgențe de la Iași. Ce spunea ministrul Sănătății Sorina Pintea la Iași în iulie: “Nimeni nu riscă să nu-l finalizeze. Până la finele lui 2023 va fi gata“

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat azi că, la nivel guvernamental, s-a decis etapizarea construcţiei celor trei spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova). Pentru prima dată, un oficial recunoaște că spitalele nu vor fi gata la timp.

“Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital. Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021″, a explicat Rovana Plumb.

Ministrul Sănătății la Iași în iulie: Până la finele lui 2023 spitalul va fi gata. Nimeni nu riscă

Ministrul Sănătății Sorina Pintea spunea la Iași în luna iulie că nimeni nu riscă să nu finalizeze la timp spitalul regional de urgență, precizând că orice întârziere în derularea lucrărilor înseamnă penalități.

Sorina Pintea a participat la Iași la o ședință de lucru în cadrul căreia a fost prezentat draftul studiului de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgență, la eveniment fiind prezenți și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții, consultanți tehnici ai proiectului, dar și șefi din administrația ieșeană.

Ministrul Sănătății a spus că spitalul regional de la Iași va avea 850 de paturi, iar costul investiției se ridică la 321,4 milioane de euro, fără TVA.

“Noua unitate va avea 120.000 de metri pătrați și va prelua rolul spitalului Sfântul Spiridon din Iași. Va fi echipat cu aparatură de înaltă tehnologie. Greul abia începe, pentru că va trebui respectat un calendar. Anul viitor va fi lansată licitația pentru construcție, iar în decembrie 2023, spitalul va trebui să fie gata“, a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea.

Întrebată dacă nu vor exista întârzieri în derularea proiectului, Sorina Pintea a precizat că sumele alocate sunt certe și că nimeni nu riscă să nu facă la timp aceste spitale.

“Mergem pe certitudine. Comisia Europeană dă 150 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale, Iași, Cluj și Craiova, iar restul banilor provin din alte surse, inclusiv de la bugetul de stat. Proiectul implică multe riscuri, iar colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale trebuie să fie foarte bună. Întârzierile aduc penalități“, a mai precizat Sorina Pintea.

Administratie, Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)