Exercițiu inedit ieri la Iași: Participanții la simpozionul inițiat de Iașisting Grup au fost evacuați, fiind simulat un incendiu

Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate ieri la Iași din sala unde avea loc un simpozion privind riscurile substanţelor periculoase, după ce organizatorii au simulat producerea unui incendiu în spaţiul respectiv. Evenimentul a avut loc la Teatrul FIX şi a avut ca scop conştientizarea populaţiei asupra riscurilor substanţelor periculoase.

Chiar în timpul lucrărilor simpozionului, în partea din faţă a sălii, lângă scenă, a început să iasă fum, iar cei 200 de invitaţi la eveniment au fost rugaţi să părăsească de urgenţă încăperea.

În cadrul aceluiaşi exerciţiu, a fost simulată şi intervenţia unui echipaj SMURD, prezent la simpozion, care a acordat îngrijiri medicale unei persoane care ar fi suferit arsuri grave în urma incendiului.

Reprezentanţii companiei Iaşisting Grup, cea care a organizat evenimentul, au precizat că, după tragedia produsă la Colectiv sunt necesare acţiuni de conştientizare a populaţiei.

“Am încercat să scoatem în evidenţă faptul că în fuga noastră de a face bani nu suntem atenţi la detalii. Atât cei care deţin firme, cât şi angajaţii trebuie să conştientizeze pericolele. Observăm o scădere dramatică pe piaţa muncii, există o criză acută de personal. Angajaţii nu pleacă în străinătate doar pentru bani mai mulţi, ci şi pentru condiţiile de muncă oferite. Dacă un angajat este echipat corespunzător la serviciu şi este atent la ce se petrece în jurul său, atunci şi acasă se comportă la fel. Prin astfel de manifestări, sperăm să nu se mai ajungă la tragedii gen Colectiv”, a declarat Viorel Blăjuţ, fondatorul Iaşisting Grup Iaşi.

Blăjuţ a precizat că, pe tot pacursul anului viitor, compania pe care o conduce va mai organiza evenimente de acest gen, el precizând că “Iaşiul poate deveni un model în campania de conştientizare a populaţiei privind riscurile producerii unor evenimente nedorite”.

La Simpozionul „Safety First…La FIX“ au fost prezenți angajaţi de la diverse firme din Iaşi, experţii Iaşisting, conducerea Inspectoratu­lui Teritorial de Muncă Iaşi, dar şi o echipă SMURD condusă de medicul Anca Hăisan.

Organizatorii au spus că au ales ca locaţie Teatrul Fix din Iaşi tocmai pentru că este vorba despre o hală asemănătoare clubului Colectiv, unde s-a petrecut tragedia din urmă cu trei ani.

“A fost un exerciţiu, o demonstraţie a modului corect în care ar trebui să se realizeze evacuarea în situaţii de urgenţă generate de incendii.  În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. E posibil să nu avem toate echipamentele necesare stingerii incendiilor, e posibil să existe situaţii sau impedimente care să împiedice evacuarea: căi de acces blocate, semnalizări care nu sunt vizibile, luminoblocuri defecte. E posibil să fie persoane care să se panicheze, să nu ştie cum să acţioneze, să fie degajat fum, care să reducă vizibilitatea. Însă, dacă persoanele sunt instruite, dacă există un minim de dotare, evacuarea se poate realiza în siguranţă”, a declarat Mirela Sude, director executiv al Grupului Iaşisting.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)