Scrisoare semnată de zeci de profesori de la Cuza pentru revocarea rectorului autosuspendat Tudorel Toader. LISTA SEMNATARILOR

30 de profesori din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași solicită Senatului instituției să demareze procedurile pentru revocarea din funcția de rector a lui Tudorel Toader, autosuspendat după numirea sa ca ministru al Justiției.

Semnatarii susțin, într-o scrisoare deschisă adresată Senatului universității ieșene, că demersul este ”un răspuns la numeroasele nemulțumiri interne legate de prejudiciul grav de imagine adus Universității, precum și la așteptările societății civile formulate prin inițiativa celor 25 de grupuri civice”.
”Stimați Membri ai Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, subsemnații, profesori și cercetători din mediul academic al Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași”, rugăm Senatul Universității să întreprindă toate măsurile necesare pentru revocarea din funcția de rector (auto-suspendat) a domnului profesor universitar dr. Tudorel Toader, ca răspuns la numeroasele nemulțumiri interne legate de prejudiciul grav de imagine adus Universității, precum și la așteptările societății civile formulate prin inițiativa celor 25 de grupuri civice. În ceea ce ne privește, considerăm că implicarea politică a domnului profesor dr. Tudorel Toader și atragerea Universității în declarațiile sale de presă și în mesajele transmise în cadrul comunității academice, emise când în calitate de rector, când în calitate de ministru, de multe ori prin alăturarea celor două funcții, pun în pericol raporturile dintre reprezentanții Universității cu partenerii sociali și educaționali externi, raporturile dintre angajații Universității noastre și, nu în ultimul rând, relațiile cu foștii, actualii și viitorii noștri studenți”, arată semnatarii scrisorii.

Totodată, cei 30 de profesori precizează în același document că universitatea ieșeană trebuie să rămână ”o instituție europeană, democratică și apolitică, în acord cu valorile pe care le promovează în actele de înființare și de funcționare”.
”Deși suntem conștienți de dificultățile legale ale acțiunii Senatului (suspendarea actuală a rectorului, demiterea rectorală gândită, în cadrul regulamentului, strict pe contractul de management, neavizarea noii Carte UAIC de către Minister), vrem totuși să subliniem urgența unui asemenea demers – necesar în reabilitarea imaginii și a credibilității instituției noastre. Ne dorim ca astfel să demonstrăm existența aici a unui corp academic care apără principiile și valorile educaționale”, au precizat profesorii ieșeni în scrisoarea deschisă adresată Senatului UAIC.

Printre semnatari se numără Corneliu Bîlbă,  Bogdan Crețu, Ovidiu Florin Călțun, Doina Fotache, Florin Dumitriu, Dana Bădulescu, Cătălin Constantinescu, Eugen Vărvărucă și Florea Ioncioaia.

Inițiatorii scrisorii susțin că lista rămâne deschisă și le cer colegilor lor din universitate să li se alăture.

Tudorel Toader s-a autosuspendat din funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, începând cu 24 februarie 2017, pe perioada exercitătii mandatului de ministru al Justiției.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)