Câteva considerații după protestul de la Iași

1. Au fost 2.000 de oameni în punctul maxim al manifestației de la Iași. Câteva dintre scandări: „Jos Guvernul hoţoman fabricat în Teleorman”, „M-am săturat să fiu furat”, „Nu vrem legi făcute de penali”, „Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”.

2. Oamenii au stat în Piața Unirii o oră și jumătate, pe un frig cumplit, apoi s-a plecat în marș pe străzile Iașului. Atmosfera a adus aminte de protestele din perioada cu OUG13. N-au fost doar tineri, ci au putut fi remarcați și mulți oameni în vârstă.

3. Jandarmeria și Poliția s-au comportat ireproșabil. N-au existat incidente, ba chiar un bărbat care servise prea mult alcool și care era pus pe scandal a fost scos de jandarmi imediat din piață.

4. Oamenii care locuiesc la blocurile de pe Ștefan cel Mare au ieșit la ferestre, iar mulți au făcut poze. De asemenea, șoferii care s-au intersectat cu coloana au claxonat, în semn de solidaritate.

5. Mai mulți politicieni și-au făcut apariția în Piața Unirii: Cosette Chichirău și Dan Lungu de la USR, dar și Marius Bodea plus câțiva consilieri de la PNL. Tot în piață a fost prezentă și Gregoriana Tudoran, care alături de reprezentanții “Împreună pentru A8″ adună semnături pentru candidatura la europene.

6. Un astfel de protest, intens mediatizat pe rețelele de socializare (sute de participanți au pus poze pe facebook și au făcut LIVE-uri din piață), nu are cum să convină celor din PSD Iași. Mai ales că până la alegerile europene mai sunt vreo trei luni. Va fi interesant de văzut cum se va desfășura campania electorală a PSD pe municipiul Iași, în condițiile unei radicalizări evidente a unui segment electoral important.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)