Câteva concluzii după mitingul PSD de la Iași
1. PSD miza măcar pe 25.000 de oameni, chiar dacă inițial s-a spus că vor fi peste 40.000 de persoane. În piață au fost 10-12.000 de oameni, unii zic peste 15.000, însă nu cifra este relevantă, ci modul în care participanții au reacționat pe parcursul evenimentului. Dacă în imediata apropiere a scenei oamenii au trăit intens discursurile liderilor PSD, în partea din spate, mulțimea părea plictisită. Nici vorbă de urale, unii nici măcar nu erau atenți la ce spune Dragnea.
2. Ideea revenirii la Iași, într-un miting-mamut, a fost greșeală de strategie a liderilor PSD. Decizia a enervat bună parte dintre ieșeni, dovadă și participarea masivă la proteste. Este greu de înțeles de ce nimeni din partid nu i-a spus lui Dragnea că face o imensă greșeală și că riscul e uriaș.
3. Jandarmeria s-a comportat ok pe tot parcursul evenimentului. Au fost câteva decizii ciudate care au inflamat spiritele (ce rost aveau cele 3 dube parcate ostentativ în fața protestatarilor masați în stația de tramvai?), dar nu au existat ciocniri între cele două tabere. N-am înțeles însă de ce organizatorii au decis ca unii dintre membrii PSD veniți din alte județe să intre în piață exact prin zona în care erau deja grupuri consistente de protestatari (se întâmpla în zona parcării de la cinema Victoria).
4. Pentru PSD, mitingul este un dezastru în planul imaginii, mai ales la Iași. Au fost câteva zile în care s-au rostit critici virulente pe rețelele de socializare, oamenii interpretând că Dragnea vine să le dea o lecție ieșenilor. Asta poate duce la mobilizare masivă în ziua votului, caz în care PSD ar putea coborî sub 20 la sută pe municipiu. Efecte pot apărea și la nivel național, pentru că multe filmulețe de pe online au făcut zeci de mii de vizualizări (unele chiar sute de mii).
5. Dacă la protestele din februarie 2017 am văzut pe străzile Iașului doar un anumit tip de public, joi, peisajul era schimbat radical. Erau oameni de toate vârstele, de profesii diferite, ba chiar mulți dintre participanți păreau să aibă mai degrabă profilul de alegător PSD. Asta înseamnă că nemulțumirea s-a generalizat, s-a dus până jos în societate6
6. Încăpățânarea PSD de a organiza cu orice preț mitingul de la Iași, după ce s-a remarcat ostilitatea din 20 aprilie de la Teatrul Luceafărul, seamănă cu episodul de la prezidențialele din 2014, când s-a încercat blocarea votului românilor din diaspora. Efectul? Mobilizare la vot!