Cum arată tabloul politic pe municipiul Iași cu 5 zile înainte de alegeri

Liderul județenei PSD Iași Maricel Popa spunea la finele săptămânii trecute că partidul său va lua 40 la sută pe județ, PNL 8, iar restul probabil că nici nu contează. Ca să obțină 40 la sută pe județ, social-democrații ar avea nevoie de vreo 60 de procente în afara municipiului. Pentru că pe oraș, rezultatul PSD se anunță a fi catastrofal, iar totul ar trebui compensat cu ruralul.
La începutul campaniei, oameni ceva mai realiști din PSD Iași spuneau că un scor de 25 la sută pe municipiu ar fi unul rezonabil. Însă după ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, e greu de crezut că și această țintă poate fi atinsă.

Două sunt evenimentele majore cu impact pe municipiu în această campanie:

  1. Mitingul PSD din 9 mai. A fost probabil una din cele mai neinspirate decizii pe care Dragnea le-a luat în cariera sa politică. A ostilizat un oraș întreg, după ce în aprilie își luase porția de huiduieli la Teatrul Luceafărul. Gestul revenirii sale în Iași a radicalizat electoratul anti-PSD din municipiu. Am întâlnit oameni care în mod obișnuit sunt dezinteresați de politică și care dintr-o dată s-au activat, enervați de prezența lui Dragnea în oraș. Coșul cu voturi PSD pe municipiu nu va suferi probabil modificări spectaculoase, însă mobilizarea electoratului anti-PSD aduce puncte partidelor din opoziție. Ba mai mult, o prezență consistentă la vot pe oraș ar putea trimite PSD pe locul al treilea.
  2. Momentul 11 iunie: vizita lui Iohannis la Iași. A fost pentru prima dată în această campanie, când șeful statului s-a lipit de PNL. S-a întâmplat la Iași, unde președintele a participat la trei evenimente: conferința pe educație, lansarea de carte și mitingul din Piața Unirii. PNL a beneficiat de venirea lui Iohannis la Iași și probabil că la zestrea liberalilor s-au adăugat câteva puncte.

Iașul rămâne însă atipic și ne putem aștepta la surprize pe 26 mai. Cum arată azi lucrurile, sunt toate șansele ca diferența între partidul de pe primul loc și cel de pe poziția a treia să nu fie mai mare de 8-10 puncte. Rămâne de văzut dacă pe primul loc în municipiu se va clasa USR-PLUS sau PNL și dacă o parte dintre nehotărâții dreptei vor opta strategic pentru liberali, considerând că PNL are șansele cele mai mari să bată PSD la nivel național.

ALDE, Pro România și PMP vor trece probabil de 5 la sută în municipiu, dar e de urmărit dacă nu cumva, pe Iași independenta Gregoriana Tudoran va depăși unul sau chiar două dintre partidele amintite anterior. O necunoscută este George Simion, susținut puternic de primarul Mihai Chirica. Un scor slab pe Iași al candidatului Simion îl va afecta și pe Chirica.

Tabloul politic de mai sus este valabil pe o prezență la vot de 35-37 la sută. Dacă prezența este de doar 30-32 la sută pe oraș, PSD poate spera într-un rezultat onorabil pe municipiu, însă dacă la vot vin peste 40 la sută dintre ieșeni, atunci opoziția este cea care câștigă detașat bătălia.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)