De ce n-ar trebui PNL și USR-PLUS să preia acum guvernarea

Alegerile de duminică nu modifică cu nimic structura actuală a Parlamentului. PNL are 20 la sută din mandate, iar USR vreo 9 la sută. Cu 30 la sută nu ai majoritate, chiar dacă ai luat 50 la sută împreună la europene. Poți încropi o majoritate doar cu oaste de strânsură de la alte partide. Ceea ce ar fi un dezastru de imagine.

Ar fi o greșeală ca PNL și USR-PLUS să preia guvernarea acum. Până la alegerile parlamentare mai sunt vreo 18 luni, timp suficient pentru PSD să-și revină din opoziție. Ok, să zicem că un guvern al opoziției trece în Parlament, dar cum va funcționa apoi un guvern format din 5-6 partide? Va fi tocat sistematic de PSD, iar o majoritate încropită va duce în mod cert la brambureală guvernamentală.

Toate partidele se pregătesc de alegerile de anul viitor, iar tensiunea va crește. Cine va deconta noua guvernare? PNL sau USR-PLUS? Nimeni nu va dori să-și asume deciziile dificile. Pentru că guvernarea nu e despre floricele, ci despre hotărâri curajoase, rapide și eficiente. Iar uneori dureroase.

Da, opoziția a câștigat alegerile europene, dar guvernarea trebuie preluată în urma unor alegeri. La termen sau anticipate. Altfel, PSD își va reveni, la fel cum s-a petrecut în 2016.

Asta nu înseamnă că PNL și Alianța 2020 trebuie să stea cu mâinile în sân. Votul electronic și alegerile în două tururi la primării ar trebui să fie prioritățile momentului. Asta așteaptă oamenii, vor să vadă reușite de etapă. Dacă nu poți rezolva rapid problema votului diasporei, acum când PSD e căzut, cum vei putea apoi să guvernezi?

Politica

Comentarii

Un comentariu to “De ce n-ar trebui PNL și USR-PLUS să preia acum guvernarea”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)