Criză de locuri în creșele din Iași. Concluzia unei mămici: Cei din primărie sunt interesaţi doar de afacerile imobiliare, probabil că de la construit creşe nu le iese nimic
Peste 600 de copii din Iaşi nu au prins locuri în creşele din oraş, părinţii acestora acuzând primăria că nu a construit creşe noi, dar şi că au fost schimbate regulile după terminarea perioadei de înscriere.
În cele 11 creşe de pe raza municipiului Iaşi sunt disponibile aproximativ 900 de locuri, însă cererea este mult mai ridicată.
Mama unui copil din cartierul ieşean CUG susţine că înscrierile în creşe s-au derulat la jumătatea lunii mai, dar după depunerea dosarelor, municipalitatea a introdus criteriul proximităţii, astfel că părinţii care locuiesc în cartiere unde nu sunt creşe au fost depunctaţi. Din acest motiv, copiii lor nu au fost primiţi în creşele din oraş, întrucât punctajul obţinut este insuficient.
Părinţii acestor copii au anunţat că joi vor organiza un protest în faţa primăriei.
“Sunt multe cartiere în Iaşi fără creşe. Cei din primărie sunt interesaţi doar de afacerile imobiliare, probabil că de la construit creşe nu le iese nimic. Pe lângă faptul că nu fac creşe noi, mai şi schimbă regulile în timpul jocului. Am depus contestaţie, dar nu am primit răspuns. Sunt creşe care îi cheamă deja pe părinţi pentru a le confirma locul, ceea ce nu este normal până nu sunt soluţionate contestaţiile. Vom merge joi în faţa primăriei, pentru că e bătaie de joc”, a spus o tânără mămică.
Conducerea primăriei a anunţat, marţi, într-un comunicat, că introducerea criteriului de proximitate este unul firesc, întrucât există numeroase persoane care locuiesc în Zona Metropolitană, dar care, folosind viza de flotant, ocupă locurile disponibile în creşele din municipiu.
Totodată, primăria ieşeană anunţă că două creşe din oraş sunt în prezent modernizate şi că pentru anul 2020-2021 vor fi disponibile 200 de locuri în plus.
“În paralel, Primăria Municipiului Iaşi face demersuri pentru identificarea altor spaţii care pot fi amenajate drept creşe, precum şi a unor terenuri pe care să poată fi construite creşe noi. Municipalitatea lucrează la un proiect – tip de creşă, care să poată fi construit rapid în zonele disponibile identificate, prioritate având cartierele în care nu există creşe în prezent”, se arată în comunicatul Primăriei Iaşi.
La rândul său, liderul filialei municipale Iaşi a PNL, deputatul Marius Bodea susţine că ”situaţia critică a deficitului de locuri în creşele publice este rezultatul lipsei de preocupare a administraţiei locale”.
”Mihai Chirica este în fruntea Primăriei de patru ani. A fost viceprimar trei ani înainte de a ocupa funcţia de primar. Ştia foarte bine că părinţii copiilor se confruntă cu o problemă uriaşă, însă nu a făcut nimic să o rezolve. Criteriul de proximitate, stabilit arbitrar de către primar, este ilegal. Este un abuz, o uzurpare a funcţiei, în condiţiile în care legea prevede explicit că doar consiliul de administraţie al unităţii şcolare, împreună cu conducerea administrativă stabilesc criteriile de selecţie. Este imoral acest criteriu, pentru că nu există în fiecare cartier câte o creşă. Astfel, mulţi părinţi care locuiesc în oraş sunt nedreptăţii”, a afirmat deputatul Marius Bodea, într-un comunicat de presă.
El a adăugat că reprezentanţii PNL din Consiliul Local au propus la dezbaterea bugetului Iaşiului să fie alocaţI bani pentru construcţia a două creşe, însă primarul Chirica s-a opus.
”Acum, când situaţia a explodat, domnul Chirica aruncă vina pe alţii, mai puţin pe propria incompetenţă. Vom cere din nou la următoarea şedinţă de consiliu să se aprobe proiectul referitor la construcţia de creşe, la pachet cu alocarea de bani pentru materialul didactic necesar creşelor deja existente”, a mai afirmat deputatul Marius Bodea.