Dorin Cristea (RomSoft): Iașul este în continuare pe val în IT. Facultățile scot 700 de oameni pe an, dar necesarul e 2.000. Viitorul înseamnă robotizare și digitalizare

Co-fondatorul companiei ieșene RomSoft, Dorin Cristea afirmă că românii sunt orientați către tehnologiile de vârf, pentru că au gândire matematică. Cristea susține însă că nu toate popoarele sunt la fel, România având tradiție pe zona calculatoarelor.

Antreprenorul ieșean a declarat că IT-ul merge bine în continuare, dar că principala problemă o reprezintă lipsa de oameni.

“E aceeași poveste. Universitățile oferă cam o treime din ce ar fi necesar. La Iași, facultățile scot anual 700 de absolvenți în domeniu, dar necesarul este de 2.000 de oameni. Sigur ar veni și alte companii aici, Iașul este pe val, dar companiile nu au cu cine lucra. Clădiri pot face oricând, problema e că nu au de unde lua angajați“, afirmă Dorin Cristea.

El adaugă că IT-ul ar trebui să devină o direcție strategică pentru România și că nu ne vom dezvolta rapid cu agricultura, ci dacă vom avea industrii cu valoare adăugată ridicată.

“Dacă vrem să devenim o țară agricolă, atunci sigur că nu ne interesează IT-ul. Dăm subvenții către agricultură și rămânem România interbelică. Orice țară are nevoie de agricultură, pentru că asigură hrana, dar dacă vrem să fim o țară bogată, avem nevoie de industrii de vârf. Uitați-vă la Elveția. De la ceasuri au trecut la robotică. IT-ul este o industrie strategică, iar viitorul înseamnă robotizare și digitalizare. Lumea să nu se aștepte ca în 10-20 ani oamenii să mai dea la șaibă, totul va fi robotizat. Îi sfătuiesc pe tineri să chibzuiască bine drumul în viață. Dacă vor zona umanistă, atunci sigur că limbile străine sunt o o soluție, dar dacă sunt orientați către zonele exacte, atunci să se ducă spre IT și mecatronică. Ăsta va fi viitorul“, consideră antreprenorul Dorin Cristea.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)