Întâlnire pentru nimic: PSD și ALDE n-au semnat declarația comună cu asociațiile civice care vor autostradă

Reprezentanții ieșeni de la PSD și ALDE au refuzat să semneze declarația comună propusă de asociațiile care militează pentru autostrada Iași-Târgu Mureș, motivând că nu se poate renunța la parteneriatul public privat pentru realizarea proiectului, câtă vreme procedura este în derulare.
Asociațiile civice ieșene care militează pentru construcția autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș s-au întâlnit marți cu reprezentanții locali ai PSD, ALDE și Pro România pentru a discuta despre acest proiect, propunându-le la final să semneze o declarație comună.

Prezenți la întâlnire, senatorul PSD Vasile Toma și viceprimarul ALDE Radu Botez au refuzat să semneze documentul, motivând că asociațiile civice cer renunțarea la parteneriatul public-privat pentru tronsonul Iași-Târgu Neamț, însă procedura se află în derulare.

“Am discutat azi dimineață (marți dimineață – n.r.) cu doamna premier Dăncilă și cu șeful CNAIR privind stadiul autostrăzii. Există o procedură în curs. Până pe 5 august se depun ofertele pentru licitația pe tronsonul Iași-Târgu Neamț. Nu putem cere să renunțăm acum. Nu știm ce va fi, pot fi depuse oferte sau poate fi o amânare. Dacă există voință se poate face și parteneriat public-privat“, a declarat senatorul PSD Vasile Toma, la finalul discuțiilor.

Toma a adăugat că temerea privind introducerea unei taxe de autostradă pentru acest tronson este nejustificată, explicând că “atunci când vom avea o autostradă cap-coadă în România, oricum va fi cu taxă, pentru că banii de la buget nu sunt suficienți pentru întreținere“.
Senatorul PSD a precizat că toți aleșii social-democrați de Iași se bat pentru acest proiect, însă nu este suficient, pentru că “fiecare județ are interesul lui“. El a dat exemplul Bacăului, unde aleșii de acolo susțin construcția autostrăzii Bacău-Brașov.

Unul dintre liderii asociațiilor civice, Dorin Dobrincu, a spus că fără voință politică, autostrada Iași-Târgu Mureș nu se va face, în timp ce un alt reprezentant al societății civile, Ionel Apostol, a afirmat că nu crede că soluția optimă este parteneriatul public-privat.

Reprezentantul Pro România a semnat declarația comună în varianta propusă de mișcările civice.

Săptămâna trecută, filialele ieșene PNL, USR, PLUS și PMP, dar și mai multe asociații civice, au anunțat că vor sesiza Avocatul Poporului privind încălcarea de către guvern a legii referitoare la autostrada Unghen-Iași-Târgu Mureș.

Asociațiile civice ieșene “Moldova vrea Autostradă“,“Împreună pentru A8“ și “Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ au organizat miercuri, 23 iulie, o întâlnire cu șefii partidelor de opoziție din Iași, la finalul căreia a fost semnată o declarație comună privind susținerea proiectului autostrăzii A8.

Declarația a fost semnată de șefii locali ai PNL, USR, PLUS și PMP, dar și de reprezentanții celor trei asociații civice care militează pentru autostradă.

Vicepreședintele asociației “Împreună pentru A8“, Cătălin Urtoi a declarat la finalul întâlnirii, într-o conferință de presă, că semnatarii declarației cer guvernului să renunțe la realizarea autostrăzii în parteneriat public-privat.

Totodată, liderii locali PNL, USR, PLUS și PMP, dar și asociațiile civice, solicită înființarea Unității de Implementare și Management a proiectului Autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș, structură care să fie în subordinea Ministerului Transporturilor, din care să facă și reprezentanți ai societății civile ieșene.

Tot săptămâna trecută, asociațiile “Moldova vrea autostradă“, “Împreună pentru A8“ și “Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ au precizat, într-un comunicat de presă, că anunțul premierului privind scoaterea autostrăzii Comarnic-Brașov din schema de finanțare în parteneriat public-privat și declararea proiectului drept prioritate națională “a creat stupoare și o profundă nemulțumire în Moldova“.

Cele trei asociații i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Dăncilă, prin care îi cer o întrevedere pe tema autostrăzii Moldovei.

Potrivit reprezentanților celor trei asociații, din declarația publică a premierului Dăncilă, românii au înțeles că zona Moldovei nu are nicio importanță pentru guvern și că “regiunea nu se înscrie în niciun fel de prioritate, nici națională, nici regională, nici județeană, nici măcar comunală“.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)