Câteva considerații despre sondajul IMAS

1. Klaus Iohannis conduce detașat topul prezidențiabililor, având 41.7 la sută. O veste proastă pentru liberali este că partidul este la 16 puncte distanță față de candidatul Iohannis, PNL având numai 25.5. Scorul este sub cel obținut la europene (27 la sută), ceea ce ar trebuie să-i alerteze pe liderii PNL. Când ai un candidat la peste 40 la sută, partidul ar trebui să sară și el de 30.

2. Bătălia pentru locul 2 rămâne deschisă. Dan Barna de la USR are doar 9.4 la sută, însă în sondaj e prins și Dacian Cioloș – 10 la sută. Presupunând că toți susținătorii lui Cioloș se vor duce către Barna, candidatulUSR-PLUS adună aproape 20 de puncte, cu peste 7 procente sub scorul alianței dintre cele două partide. Asta arată că o treime dintre alegătorii USR-PLUS votează Iohannis în primul tur.

3. Călin Popescu Tăriceanu este mult peste ALDE, având aproape dublu (13.8-7.3). Tăriceanu apare pe doi în sondaj, dar clasamentul este înșelător întrucât Barna și Cioloș sunt măsurați separat.

4. Victor Ponta 12.9. Pro România 9. Ponta este aproape obligat să intre în cursă, altfel partidul său nu va conta în alegerile prezidențiale.

5.  Viorica Dăncilă 7.5. În cele trei luni rămase până la alegeri este greu să-ți triplezi scorul, pentru  a avea șanse să intri în turul 2. Marea problemă e că nici partidul n-o ajută, PSD fiind la 19.4 la sută.

6. La ora asta se profilează un tur doi între Iohannis și Barna. Lucrurile se pot schimba dacă PSD, ALDE și Pro România ajung la o înțelegere și merg cu candidat comun. Cele trei blocuri adună aproape 35 la sută, exact cât au Ponta, Tăriceanu și Dăncilă la un loc. Un candidat comun ar clarifica problema turului 2., Barna ieșind din calcule.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)