PSD, prins în menghină. Va rămâne Dăncilă candidatul PSD la prezidențiale?

Viorica Dăncilă pare să nu reziste atacului venit dinspre aliatul cel mic. ALDE ridică pretenții, iar Victor Ponta stă la pândă pentru a transfera bucăți din PSD la Pro România. Social-democrații au ajuns probabil în cel mai jos punct al istoriei sale pe scena politică. Niciodată PSD n-a fost scos din cărți de la prezidențiale încă din primul tur. Dacă înțelegerea Tăriceanu-Ponta reușește, nu doar că PSD își ia adio definitiv de la turul doi, ci riscă să ajungă pe locul patru la alegerile din noiembrie.

Va rupe ALDE căruța guvernamentală? Din câte se vede, cei de la ALDE pun PSD-ului condiții care nu pot fi acceptate. Cum să cedeze PSD fie Transporturile, fie Dezvoltarea? Cum să le dea celor de la ALDE 4 ministere, dar și lui Ponta încă 4? Dacă Dăncilă acceptă târgul, atunci poziția sa se șubrezește la vârful partidului. Pentru că în interiorul PSD se va spune că e un lider slab, care se sperie la prima amenințare mai serioasă.

Pe de altă parte, mai poate face ceva Viorica Dăncilă? Cu 7 la sută în sondaje și cu un guvern în pioneze, nu prea mai e de făcut mare lucrru.

Dacă PSD renunță acum la guvernare, atunci și Dăncilă va trebui să renunțe la candidatură. Iar pierderea șefiei PSD devine din acel moment iminentă. Mai mult, partidul va intra în vrie.

Întrebarea este ce vor face liderii PSD din teritoriu? Vor accepta să se aleagă praful de partid? Prezidențialele sunt ca și sacrificate, dar anul viitor vin localele și parlamentarele. Cu locul 4 la prezidențiale, PSD nu poate emite pretenții anul viitor.

După europene, PSD ar fi trebuit să se retragă în opoziție. Să-și recunoască greșelile și să încerce să devină un partid frecventabil, pro-european. PSD a crezut că lumea îl va uita pe Dragnea. L-a uitat, dar plăcuța suedeză a rămas.

Comentariu

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)