Alianța ALDE-Pro România pornește cu stângul la Iași: Înțelegerile celor de la ALDE cu PSD în consiliul local și județean rămân în picioare

ALDE Iași va păstra alianțele cu PSD în consiliul local și în consiliul județean. Asta după ce șefii locali ai Pro România le-au cerut reprezentanților ALDE să renunțe la postul de viceprimar al municipiului și la cel de vicepreședinte al CJ.

Viceprimarul Radu Botez, membru ALDE, susține că nu se “agață“ de scaunul din primăria Iași, dar că își dorește să ducă mai departe proiectele importante ale orașului.

El a declarat că îi înțelege pe cei din Pro România, când aceștia cer ruperea legăturilor cu PSD din teritoriu, însă “este o greșeală de interpretare a colegilor de alianță“.
“Sunt declarații făcute puțin în grabă. Pe acest principiu, că în opoziție trebuie să renunți la toate pozițiile, ar trebui ca și PNL să renunțe la funcțiile de viceprimar peste tot în țară. Îmi doresc să ducem proiectele mai departe. Avem în derulare licitația pentru noul stadion, pentru tramvaiele noi, sunt discuții pentru tot felul de proiecte“, a afirmat viceprimarul Radu Botez.

La rândul său, vicepreședintele CJ Iași, Victor Chirilă, tot membru ALDE, a precizat că nu comentează cererea celor de la Pro România, însă a afirmat că nu va părăsi funcția pe care o ocupă.

La sfârșitul săptămânii trecute, șefii ieșeni ai Pro România și ALDE au avut o întâlnire, dar nu s-a luat vreo decizie privind ruperea alianțelor PSD-ALDE la nivel local.
Surse politice afirmă că reprezentanții ALDE au invocat faptul că alianțele cu PSD Iași s-au făcut în urma alegerilor locale din 2016, în timp ce alianța la guvernare s-a realizat după scrutinul pentru Parlament.

Conducerea Pro România Iași le-a cerut săptămâna trecută celor de la ALDE să rupă alianțele cu PSD din consiliul local și consiliul județean, motivând că nu ești credibil dacă renunți la guvernarea “toxică“, dar păstrezi funcțiile în teritoriu.

Reprezentanții Pro România afirmă că în consiliul județean Iași se poate forma o altă majoritate și consideră că actualul șef al CJ, Maricel Popa ar trebui schimbat din funcție.

ALDE deține postul de viceprimar al municipiului Iași, dar și un post de vicepreședinte la consiliul județean, majoritățile în cele două consilii fiind asigurate împreună cu PSD.

Totodată, ALDE Iași are mai multe funcții de conducere în instituțiile deconcentrate din județ.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)