Dan Tapalagă: Cum am pierdut încrederea și de ce avem obligația să o reclădim

Sentimentul că statul lucrează împotriva cetățenilor săi s-a instalat până în cele mai joase straturi din societate, este omniprezent. Cazurile Colectiv, Caracal, asaltul anti-justiție din epoca Dragnea, guvernul rușinii naționale, realitatea jenantă că un politician submediocru ca Viorica Dăncilă conduce guvernul din poziția de premier, toate la un loc au săpat adânc la temelia încrederii în politicieni, stat, instituții-cheie.

Se întâmplă, apoi, numeroase orori cotidiene, mici și mărunte, devenite parte din peisajul sordid al unui stat nefuncțional. Avem tot mai des senzația neplăcută că nimic nu funcționează cum trebuie, de la blocajele infernale în trafic și lipsa autostrăzilor, la dramele din spitale sau dezastrul din educație.

Pe scurt, infrastructura vitală a statului a ajuns într-un punct critic.

La tabloul deja sumbru de mai sus sa adaugă campaniile mediatice derulate cu scopul aproape declarat de a distruge încrederea în instituții și în statul de drept, sintagmă luată în derâdere și batjocorită la vedere.(…)

Reclădirea încrederii pare misiune dificilă și de durată. Depinde mult de fiecare din noi dacă operațiunea va reuși sau vom înregistra un nou eșec istoric, din care nu știu dacă ne vom mai putea reveni vreodată.

Avem nevoie cu toții de puțină naivitate și de ceva idealism, oricât de stupizi am părea. Dar să nu ne fie rușine cu ele, doar așa putem merge înainte. În ziua în care vom ajunge cu toții acriți și pesimiști, o turmă compactă de viitori emigranți, chiar nu mai avem nici o șansă.

Nu avem cum să plecăm toți din țară, oricât de cruntă pare acum lipsa de perspectivă, oricât de mare ar fi neîncrederea în destinul nostru.

Citește comentariul lui Dan Tapalagă pe g4media.ro

Comentariu

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)