Înfrângere usturătoare pentru șefa USR Iași la congres. N-a prins loc în Biroul Național. Ce urmează

O treime din voturi a obținut Cosette Chichirău în bătălia pentru șefia USR. Un rezultat excelent, mai ales când te bați cu șeful de partid intrat deja în cursa prezidențială. Cu 35 la sută din sufragiile membrilor de partid, Chichirău pleca probabil optimistă la congresul desfășurat în acest weekend la Timișoara, unde a fost ales noul Biroul Național. Miza era reprezentarea Iașului în forul național, ba chiar obținerea unui post de vicepreședinte.

Surpriză însă la votul dat de delegații USR. Cosette Chichirău a ratat intrarea în Biroul Național, iar Iașul rămâne în afara jocului intern, deși filiala a luat un scor uimitor la europene. Asta arată că voturile pe care le-a obținut în bătălia pentru șefia partidului au fost mai degrabă voturi anti-Barna, decât voturi pro-Cosette.

Afectată probabil de eșecul neașteptat, șefa USR Iași n-a mai apărut azi în a doua zi a congresului, după anunțarea rezultatelor. Deocamdată, nici o reacție din partea ei, iar întrebarea este ce va urma.

Rămasă fără sprijin la nivel național și izolată la centru, Cosette Chichirău are o singură șansă: să arate partidului că a înțeles cauzele eșecului. Primul hop: alegerile prezidențiale. Din câte se aude, USR Iași nu și-a făcut planul la semnături pentru Dan Barna, adică o altă bilă neagră pentru conducerea filialei ieșene. Lucrurile pot fi îndreptate printr-un rezultat bun pe 10 noiembrie, ziua primului tur de la prezidențiale. Dar tot nu va fi suficient. Pentru o revenire rapidă în prim-plan, Cosette Chichirău are nevoie de o poziție puternică la Iași, ceea ce ar putea însemna intrarea în cursa pentru primăria Iași.

De altfel, întrebată despre această variantă la conferința de presă comună cu Barna de la Iași din urmă cu câteva săptămâni, Cosette Chichirău a răspuns scurt: “Discutăm după 15 septembrie“. Adică ziua în care se finalizează congresul USR, când urma să afle exact cum arată lucrurile în partid.

După ce a pierdut bătălia din interiorul USR, Cosette Chichirău este obligată să-și îndrepte atenția către Iași, dacă mai vrea să rămână în politica mare. Adică să construiască o filială puternică, să-și gestioneze altfel relațiile, dar mai ales să intre în dezbaterile pe problemele locale.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)