Ce facem după acțiunea Iașul fără mașini? Simplu. Amenajăm parcări în zona centrală și gândim un transport în comun civilizat

Mare dezbatere la Iași. Închidem centrul Iașului și îl transformăm în zonă pietonală? Da. Dar nu oricum, pentru că nu vrem să punem căruța înaintea boilor. Plus că timpul nostru este prețios.

Cât de mare să fie perimetrul pietonal? Dacă tot închidem centrul, hai să renunțăm la jumătăți de măsură. Adică azi mai închidem o stradă, iar săptămâna viitoare mai adăugăm una. Dar nici nu vrem decizii heirupiste, care să ne enerveze și mai tare. Înainte de toate, desenăm pătratul (dreptunghiul) fără mașini și ne asigurăm că avem locuri de parcare suficiente pe toate cele patru laturi. Vrei să vii în centru cu mașina? Ok. Știi că ai unde parca la o distanță rezonabilă, îți lași mașina acolo, apoi o iei la picior către locul unde ai treabă. E sănătos să faci mișcare.

Dar ce-ar fi dacă ai veni în zona centrală fără mașină? Eventual cu bicicleta, dacă am avea și piste adecvate. Nu zigzag-uri printre stâlpi.

Minunată ideea fără mașini, dar vrem o administrație care să ofere condiții civilizate de transport. Autobuze și tramvaie noi. Cu autobuzele parcă am început ceva, dar traseele nu-s toate ofertante. Înconjuri orașul ca să ajungi din punctul A în punctul B. Nu ești sigur că ajungi la timp, nu se respectă nici un grafic.

Cu tramvaiul e chiar și mai complicat. Zici să se rup în două, vara te sufoci, iar iarna e frig. Plus mizerie. Da, sunt călători necivilizați, dar ce facem? Păi hai să-i civilizăm. Cu amenzi, că nu merge doar cu vorba bună. Soluția o reprezintă tramvaiele noi, oricât de mult ar costa. Suntem Iași, nu avem timp de așteptat.

Concluzia? Hai să punem întâi la punct sistemul, apoi închidem cât și unde vrem. Poate n-ar fi rău să aflăm și ce se va întâmpla în zona pietonală. Cum se va transforma și ce va fi acolo. Doar cu popici puși la capătul străzii și cu două-trei evenimente subțiri pe an n-am rezolvat nimic. Sursa foto: CIVICA

Comentariu

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)