Antreprenorul ieșean Dorin Cristea: O comunitate puternică atrage prosperitatea, dar se formează într-un mediu economic sănătos. Marea problemă la noi este interacțiunea cu administrația

Co-fondatorul companiei RomSoft Iași, Dorin Cristea, este de părere că o comunitate puternică se formează într-un mediu de afaceri sănătos, cu reguli clare, în care statul nu intervine pentru a pune piedici.

”O comunitate puternică care atrage prosperitate se formează într-un mediu economic sănătos, ceea ce nu este cazul în România. Marea problemă la noi este interacțiunea cu administrația. Există o neseriozitate, dar și o agresivitate din partea statului”, a declarat Dorin Cristea, într-o emisiune la Viva FM Iași.

El adaugă că o a doua mare provocare pentru antreprenori este lipsa forței de muncă, lucru valabil până și în Japonia, unde cultura muncii este bine dezvoltată.

”Problema găsirii de oameni calificați nu există doar în România. Un amic din Germania era supărat că i-a plecat grădinarul. Cei 80 de milioane de nemți nu sunt toți directori, mai și muncesc dintre ei. La noi au plecat afară câteva milioane, la nemți n-au plecat. Este o boală grea găsirea oamenilor potriviți, nu e valabil doar în Europa sau America, ci și Japonia se confruntă cu această problemă. Nici acolo nu mai sunt oameni care să muncească”, susține co-fondatorul RomSoft Iași.

√ IT-ul este de viitor, iar angajații nu se tem că-și pierd joburile

Dorin Cristea afirmă că Iașul are o rezervă de cel puțin 20.000 de programatori, iar firma pe care o conduce nu întâmpină dificultăți în a aduce oameni noi.

”Noi ca firmă găsim. Nu aducem chiar pe oricine. Oamenii au înțeles că IT-ul este un domeniu de viitor și nu se tem că în cinci ani nu va mai fi nevoie de ei. Va fi nevoie, ba chiar încă de zece ori pe atât. Am renunțat la ideea ca universitățile să crească numărul de absolvenți. Între timp au apărut școlile de IT, care formează nivelul doi”, declară Dorin Cristea.

Antreprenorul ieșean afirmă că România trebuie să fie atentă la concurența țărilor din jur pe zona de IT.

”Trebuie să fim atenți, pentru că a început să apară concurența din partea statelor din jur, în special Serbia și Ucraina. Sârbii au costuri ceva mai mici, deci e atractivă piața lor. De aceea, este posibil să se mai tempereze piața la noi. Salariile în IT au crescut în România foarte mult, iar dacă vor mai crește în continuare, neamțul va spune că la prețul ăsta nu mai este rentabil să lucreze cu noi”, a precizat antreprenorul ieșean.

Ce sectoare economice vor fi afectate dacă vine criza

Cât despre o eventuală criză, Dorin Cristea consideră că în mod sigur aceasta se va resimți și în IT, în special la firmele care lucrează cu alte industrii.

”Compania noastră lucrează pe zona medicală, nu vom avea probleme. Nici în 2008 nu am simțit criza, ba dimpotrivă”, a spus co-fondatorul RomSoft.

Întrebat ce sectoare economice ar suferi în cazul apariției unei crize, Cristea a spus că pe zona de imobiliare vor apărea probleme, însă cei din servicii și alimentație nu vor suferi prea mult.

Totuși, el consideră că va fi greu să continuăm cu dezmățul financiar și cu salariile uriașe din administrație și că în mod sigur aici se va întâmpla ceva.

”Nu va fi ca în vremea lui Băsescu, adică 25 la sută în minus la salariu. Asemenea chestiuni se fac o dată la o sută de ani. Vor spune că trebuie să dea afară. Atunci se va termina cu boieria celor de la stat. Media salariilor în zona bugetară este de două ori mai mare decât în privat. Privatul dă salarii cât își permite, statul dă salarii din pix. N-are cum să mai țină povestea asta, pentru că altfel statul va trebui să se împrumute, ceea ce deja face, ori să majoreze impozitele. Statul va fi obligat să facă reduceri de personal, întrebarea este când”, adaugă omul de afaceri ieșean.

Cristea consideră că dacă apare criza, angajații care lucrează la stat ar trebui să se gândească dacă au șanse să-și păstreze locul de muncă.

”Locuri de muncă vor fi nesigure. De obicei pilele rămân și sunt dați afară cei care muncesc. Va fi vânzoleală”, anticipează Dorin Cristea.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)