7 constatări înainte de moțiune

Rezultatul de joi de la moțiunea de cenzură se anunță strâns. Vor fi câteva voturi în plus, de o parte sau de alta. Încă se joacă, noaptea va fi lungă, iar negocierile se vor purta până în momentul în care începe votul în Parlament. Însă moțiunea strică planurile tuturor partidelor.

1. Dacă va fi eșec pentru PNL, atunci declarațiile triumfaliste din ultimele zile vor fi interpretate ca fiind neserioase. Inclusiv Klaus Iohannis a plusat și a ridicat miza, arătând că este aproape sigur că moțiunea trece.

2. Tot în cazul PNL, dacă moțiunea trece, începe show-ul. Cu cine va forma guvernul când PNL are doar 20 la sută în Parlament? Noul guvern Orban va fi în cele din urmă votat, dar ce se va întâmpla după două-trei luni de guvernare? Cu un PSD la 40 la sută din mandatele din Parlament, PNL va avea mari probleme să-și treacă legile. Liberalii se vor eroda în anul electoral care urmează.

3. PSD – Varianta trecerii moțiunii. Viorica Dăncilă nu va prinde probabil turul doi, pentru că partidul va suporta greu pierderea guvernării.

4. Dacă moțiunea pică, PSD are de câștigat doar pe termen scurt. Dar 2020 este compromis electoral. Partidul va deconta în continuare costurile guvernării, va fi atacat din toate părțile. În plus inclusiv negocierile din aceste zile și întoarcerea din drum a unor parlamentari dă prost la electorat. PSD va mai rămâne câteva luni la guvernare, dar partidul nu va avea șanse să-și revină anul viitor.

5. USR. Doi dintre parlamentarii aleși pe listele acestui partid în 2016 nu vor vota moțiunea. Adrian Dohotaru a părăsit USR, iar azi a bătut palma cu ministrul Transporturilor pentru un proiect, în timp ce ex-userista Oana Bîzgan nu va fi prezență la moțiune, pentru că este plecată la un Forum Economic la Londra. Cu alte cuvinte, o conferință internațională e mai importantă decât soarta țării. Cum rămâne așadar cu oamenii noi care intră în politică?

6. Pro România. Victor Ponta este jucătorul momentului, însă riscă să pice între scaune. Dacă guvernul cade, PSD va fi slăbit pe moment, dar trece în opoziție. Ponta poate să mai rupă de la PSD doar dacă are ce oferi la schimb. Pro România are mici șanse să intre la guvernare, iar un PSD în opoziție va crește. Ponta ar deveni neatrăgător.

7. ALDE și PMP. Tăriceanu încă nu știe încotro s-o apuce. Vin vremuri grele pentru acest partid. PMP nu are nici de câștigat, nici de pierdut de pe urma moțiunii. Dar va trebui să-și găsească un lider dacă PMP vrea să reziste singur pe scena politică.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)