O veste bună pentru Iași: istoricul Liviu Brătescu a fost numit secretar de stat la Cultură

Istoricul ieșean Liviu Brătescu a fost numit de prim-ministrul Ludovic Orban secretar de stat în Ministerul Culturii. El este prim-vicepreședinte al PNL Iași. Brătescu a fost în cărți pentru postul de ministru al Culturii în cabinetul Orban, însă în ultimul moment a fost desemnat suceveanul Bogdan Gheorghiu.

Liviu Brătescu își va prelua luni atribuțiile, în urma unei discuții cu ministrul Culturii.

”Numirea înseamnă o resposabilitate imensă. Am fost președintele Comisiei de Cultură din PNL din iunie 2017. Am mers mult prin țară, am discutat cu ONG-ui, dar și cu directori de instituții culturale, iar aceste lucruri m-au ajutat. Mulți s-au plâns de lipsa de finanțare și de cadrul legislativ pentru acest domeniu. Sunt hotărât să contribui la anumite schimbări. Există un imobilism în anumite zone de management instituțional”, a declarat Liviu Brătescu.

Decizia numirii lui Brătescu la Ministerul Culturii a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. În vârstă de 45 de ani, Brătescu este doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „A.D.Xenopol”, care ţine de Academia Română.

A fost între anii 2010 şi 2015 director la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, iar înainte de asta, timp de trei ani, din 2002, a fost asistent la secţia de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

A făcut stagii de cercetare şi documentare la Viena şi Mainz, a publicat patru cărţi pe teme istorice şi politice, peste 50 de studii şi articole ştiinţifice, şi a coordonat cinci volume din aceeaşi arie.

Pentru lucrarea „I.C. Brătianu şi politica externă a României (1866-1888)”, a primit Premiul „Mihail Kogălniceanu” din partea Academiei Române, în 2015. I-a fost acordată Medalia de bronz pentru lucrarea „Monarhia în România, o evaluare: politică, memorie şi patrimoniu”, la Salonul Euroinvent 2013 de la Iaşi.

Cultura, Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)