Liviu Brătescu, secretar de stat la Cultură: Refacerea Conacului Cantacuzino-Pașcanu de la Ceplenița este o prioritate. Sâmbătă voi merge la fața locului

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, susține că situația Conacului Cantacuzino-Pașcanu de la Ceplenița devine o prioritate pentru mandatul său, după ce senatorul USR Dan Lungu a semnalat starea dezastruoasă în care a ajuns monumentul.

Brătescu a precizat că sâmbătă va merge la Ceplenița, împreună cu reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Iași.

„Din păcate, cazul ruinelor Hanului Cantacuzino-Pașcanu nu este unul singular la nivelul întregii țări, iar chestiunea reabilitării obiectivelor de patrimoniu a fost complet ignorată de guvernările succesive PSD. În calitatea mea de Președinte al Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, am militat din opoziție pentru adoptarea Codului Patrimoniului Național și am cerut insistent suplimentarea sumelor alocate pentru reabilitatea clădirilor clasate în Lista monumentelor istorice“, afirmă Liviu Brătescu.

„Chiar și în condițiile unui guvern liberal care astăzi, după doar trei luni de la instalare, este demis, avem pârghiile administrative necesare de a lua măsuri concrete și de a înlesni colaborarea între Ministerul Culturii și administrația locală de la Ceplenița, Primăria fiind proprietarul Conacului Cantacuzino-Pașcanu“, adaugă Brătescu.

Secretarul de stat ieșean de la Cultură mai spune că proiectul reconstruirii Conacului este în faza de estimare valorică a investiției pentru a se face o solicitare către Comisia Națională de Investiții.

Senatorul USR de Iași Dan Lungu a atras atenția în urmă cu câteva zile cu privire la starea deplorabilă în care se află monumentul Cantacuzino-Pașcanu din Ceplenița, el invocând atât dezinteresul autorităților, cât și faptul că localnicii ar fura de acolo piatră și cărămidă.

Lungu a adresat şi o interpelare către ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu privind starea monumentului.

Totodată, pe facebook există un grup, cu peste 200 de membri, intitulat „Conacul Cantacuzino-Paşcanu trebuie reconstituit“.

Conacul şi curtea boierească de la Cepleniţa figurează pe Lista monumentelor istorice ale judeţului Iaşi, ele datând din anul 1835, când Iordache III Cantacuzino-Paşcanu a construit un conac în locul fostei curţi boiereşti a lui Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche.

În perioada comunistă monumentul a intrat în proprietatea statului, iar în anul 1984 conacul a fost afectat de un incendiu.

Primăria Ceplenița nu dispune de fonduri pentru reabilitarea monumentului.

Cultura

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)