Cum arată tabloul politic la Iași cu patru luni înainte de locale

E forfotă mare pe scena politică, iar următoarele două săptămâni sunt decisive pentru stabilirea grilei de start la Primăria Iași. Nici un partid nu și-a anunțat candidatul, pentru că toți așteaptă mutarea lui Chirica: PNL, PSD, Pro Iași sau independent?

Chirica și-ar dori evident PNL, pentru că liberalii stau bine în sondaje și au mari șanse să dețină guvernarea și după alegerile parlamentare care urmează. A făcut orice pentru a intra în grațiile liberalilor. L-a așteptat inclusiv pe Klaus Iohannis la aeroport pe 24 ianuarie, dar n-a fost băgat în seamă de președinte. Afirmația șefului PNL Ludovic Orban făcută la Iași de Ziua Unirii, cum că nu poate spune nimic pe subiectul Chirica până nu se finalizează sondajul PNL, a alimentat speculațiile privind mariajul între liberali și primarul Iașului.

Cu toate acestea, sunt mici șanse ca edilul Mihai Chirica să fie primit în PNL. Dacă se va întâmpla asta, o parte bună din electoratul liberal din municipiu va migra către USR-PLUS, iar alegerile locale sunt prea aproape pentru a risca un scandal politic monstru, cu posibile efecte în plan național.

În urmă cu două zile, am asistat la o declarație tranșantă a lui Marius Bodea, șeful PNL pe municipiu, care preciza că nu primim “mafioți“ în partid.

Astăzi, șeful județenei PNL, Costel Alexe a fost extrem de precaut, spunând doar că decizia va fi luată în cadrul Biroului Executiv Național al partidului. Susținătorii din PNL ai lui Chirica se tem însă că venirea primarului în partid le va complica existența, pentru că e sigur că Mihai Chirica va emite pretenții și va încerca să pună mâna pe organizație.

Nici la USR-PLUS lucrurile nu sunt clare. Cosette Chichirău de la USR se duelează cu Liviu Iolu (PLUS). Până la 1 martie procedura ar trebui finalizată, dar nu se știu criteriile desemnării candidatului comun.

La PSD Iași, unii mai speră în readucerea lui Chirica. Marcel Ciolacu pare a avea ceva ezitări, însă Paul Stănescu și-ar dori revenirea fiului rătăcitor în partid. Până una alta, Chirica este susținut în consiliul local de PSD, iar imobiliarele au nevoie de aprobări în Palatul Roznovanu.

Totuși, șansele venirii lui Chirica la PSD rămân minime, iar în filială sunt vehiculate două posibile nume: Tudor Ciuhodaru și Viorel Blăjuț.

Incertitudinile din partidele ieșene îi convin însă de minune lui Chirica, pentru că țin ocupate filialele care pot emite pretenții. Unele sondaje vehiculate pe la colțuri arată cifre favorabile lui Chirica, dar cu cât ne apropiem de alegeri cu atât scorurile candidaților se vor apropia de cele ale partidelor care îi susțin. Iar dacă vor mai fi și anticipate, atunci votul va fi și mai politizat, pentru că dezbaterea națională va acoperi zgomotul bătăliilor locale.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)