Dumitru Oprea: PNL a reluat înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

”În repetate rânduri, PNL a declarat că prezența localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO reprezintă o prioritate pe care ne-o asumăm. Astfel, la finalul lunii ce tocmai s-a încheiat a fost depusă o notificare la UNESCO pentru reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în patrimoniul cultural mondial.

Dosarul, atât de important pentru români, a fost suspendat de guvernarea Dăncilă, ignorând voința cetățenilor, care, în 2013, prin prezența lor în stradă, au determinat sistarea lucrărilor. De asemenea, a fost ignorată recomandarea ICOMOS (Consiliul Internațional privind Monumentele și Siturile), din mai 2018, de includere pe Lista Patrimoniului Mondial. Iată de ce evaluarea sitului a fost suspendată şi nu s-a mai făcut nimic, nici în privința patrimoniului inestimabil, nici în ceea ce îi privește pe oamenii de acolo.

Acum s-a solicitat înscrierea Dosarului Roșia Montană pe ordinea de zi a Comitetului Patrimoniului Mondial, care se va desfăşura în vara acestui an. Altfel, lucrurile ar fi trenat și situația s-ar fi complicat: din momentul suspendării procedurii, România dispunea doar de trei ani pentru reluarea ei. Prin urmare, având în vedere valoarea acestui sit, nevoia de a proteja patrimoniul și interesul pe care ni-l asumăm în această direcție, a fost depusă notificarea de reluare a procedurii la UNESCO, iar drumul dosarului este deschis.

Evident, lucrurile nu s-au realizat peste noapte. A fost vorba de consultări și discuții, de contacte la nivel interministerial, dar și cu UNESCO, la nivel diplomatic. Echipa liberală nu se plânge de dificultăți, ci își demonstrează onestitatea și performanța.

De acum încolo avem certitudinea că procedura de evaluare UNESCO va clarifica importanța  culturală a sitului Roșia Montană și îi va recunoaște statutul de valoare universală excepțională. Ca urmare, patrimoniul cultural va fi protejat și valorificat în condiții conforme, ce va contribui la dezvoltarea durabilă a zonei. Includerea în Lista Patrimoniului Mondial poate să atragă fonduri europene sporite pentru Roșia Montană. Este ceea ce îşi doreşte guvernarea liberală pentru întreaga țară: dezvoltare sustenabilă!”

SURSA: Declarație politică Dumitru Oprea, deputat PNL

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)