Dan Drăghici, fondator Drăghici Dental: Stați în case! Noi muream și fără pandemie din cauza sistemului medical aflat în metastază

Antreprenorul ieșean Dan Drăghici face o radiografie dură a sistemului medical românesc, el apreciind că spitalele nu sunt doar acum nepregătite pentru o criză majoră. Drăghici spune că lipsurile din sistem au fost tolerate 30 de ani de cadrele medicale “care azi fug prin demisii din spitale“. Iată ce spune Dan Drăghici, fondatorul grupului Drăghici Dental:

“Criza financiară declanșată în 2008 m-a prins în postura de angajat. Criza pandemică din 2020 mă găsește în situația angajatorului care trebuie să facă tot posibilul să își protejeze oamenii cu care lucrează, într-un domeniu, cel al stomatologiei, unde am fost forțați peste noapte să închidem 100% activitatea. Ce fel de strategii poți să-ți faci atunci când ești pe creștere ca să supraviețuiești unei stopări totale a activității tale?

Trăim vremuri unice în antreprenoriat, dar și la nivel personal, într-o țară în care știm cu toții, direct și indirect, cam ce înseamnă sistemul sanitar. Sigur că sunt empatic și mă emoționează toate dovezile de solidaritate din partea ONG-urilor și a oamenilor simpli față de spitalele noastre și oamenii care lucrează în ele. Este momentul în care oricine poate să ajute, trebuie să o facă, pentru că asta înseamnă în mod automat salvarea de multe vieți omenești! Chiar dacă tuturor celor care ajută nu va avea timp nimeni să le mulțumească suficient în vreme de criză, trebuie să știe că vor avea respectul nostru, al tuturor, pentru că gestul lor va face diferența dintre viață și moarte pentru unii dintre semenii noștri.

Aș vrea însă ca, după ce vom trece de această perioadă cumplită, să nu uităm de unde am pornit. Voi generaliza în rândurile următoare și voi atrage și supărarea oamenilor extraordinari care își sacrifică viața la propriu uneori pentru a-și face cu pricepere și onoare meseria. Știu că sunteți acolo, în prima linie, dar mai știu că nu reprezentați, din păcate, majoritatea. Vă rog să mă iertați pentru ceea ce voi scrie mai jos!

Spitalele din România nu sunt abia acum nepregătite să facă față unei crize de sănătate majoră, ci vedem doar rezultatele unor decenii de politici deficitare (asta ca să folosesc un eufemism). Pandemia doar umple paharul! Medicul român este învățat cu lipsurile încă din timpul facultății, unde băile nu au niciodată hârtie igienică, ce să mai vorbim de săpun! Imaginea studenților la medicină care se plimbă cu halatul alb pe sub haina de iarnă prin centrului orașului este emblematică: la Universitate sau în spitalele în care fac practică pur și simplu nu există vestiare decente și sigure unde să îți lași hainele de stradă și să te schimbi în cele medicale. Această situație este susținută de 30 de ani de toți cei care azi fug prin demisii din spitale, reclamă că nu au echipamente de protecție și riscă să se îmbolnăvească tratând pacienți. Până azi, cei care mureau erau pacienții, nu ei, ei își încasau salariile, iar azi aflu că unii dintre ei mergeau în excursii fastuoase plătite de marile companii farmaceutice (pentru ca, la rândul lor, să prescrie anumite medicamente). În urmă cu două luni, toți asistenții medicali din privat se buluceau la examen când apărea un post într-un spital de stat. Nu pentru că erau condiții mai bune decât azi, în vremea epidemiei, ci și pentru că, în sistemul sanitar, mentalitatea nu s-a schimbat prea mult în ultimii 30 de ani. La stat e sigur, poți face ce vrei și nu riști aproape niciodată să răspunzi pentru ceea ce faci sau să riști concedierea. Mulți dintre ei muncesc foarte mult, dar de obicei sunt cei care nu au ajuns pe bază de pile și relații în sistem, ci pe munca lor. Se mai întâmplă!

Există un optimism acum lipsit de orice fundament că după ce va trece epidemia vom reașeza sistemul public de sănătate pe niște baze corect. Aceiași oameni însă care au ținut în starea de degradare cumplită sistemul medical, azi devin zei. Prea mulți manageri incompetenți de spitale sunt ridicați în slăvi. În loc ca aceste personaje sinistre să apară la televizor ca să se victimizeze sau să ne explice cum ne vor salva ei viețile, ar trebui să fie luați la întrebări de presă, dar mai ales de procurori, ce-au făcut de ne-au adus în situația dramatică de azi!

Oameni buni, aceasta nu este o situație în care să ne permitem să glumim! Stați în case! În România se moare și la 27 de ani de această pandemie (în Italia media este în jurul a 80 de ani). Nu cei de la televizor ne vor salva, ci noi stând acasă, respectând regulile de izolare. Noi nu avem un sistem sanitar în România care să funcționeze corect. Noi muream și fără pandemie! Haideți să avem grijă de părinții noștri! Haideți să fim noi generația care nu mai așteaptă să facă statul ceva pentru noi, pentru că noi suntem statul și doar noi ne putem salva! Stați acasă, nu mai credeți minciunile politicienilor care sunt în campanie electorală, protejați-vă și gândiți-vă că nici o rată întârziată nu e mai importantă decât chinul unui pacient internat, al unui doctor din spital sau ca viața unui om.

Și, vă rog, când se va termina totul,  măcar de data asta, nu mai uitați să-i întrebați pe cei responsabili de ce suntem în situația asta!“

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)