Primarul Chirica, trimis în judecată în Dosarul Skoda. Chirica se arată mirat, dar vrea ca procesul să aibă loc cât mai repede

Primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată, alături de alte cinci persoane, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, fiind acuzat de abuz în serviciu. Mihai Chirica susţine că este surprins că a fost trimis în judecată, adăugând că vrea ca procesul să să fie cât mai scurt, iar instanţa să judece cu înţelepciune şi celeritate.

Procurorii ieşeni arată că, în anul 2013, când era viceprimar al municipiului Iaşi, Mihai Chirica ar fi întocmit caietul de sarcini pentru achiziţionarea a patru autoturisme Skoda, astfel încât doar maşinile acestei mărci să poată fi în final cumpărate.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată fostul primar Gheorghe Nichita, dar şi alţi trei funcţionari ai primăriei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 500.000 de lei.

Potrivit procurorilor, în 2013, Mihai Chirica, Gheorghe Nichita, Dumitru Tomorug, Doina Florescu şi Eugen Chişcă au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Primăria Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani, iar prin respectiva achiziţie, s-a cauzat o pagubă bugetului local al Municipiului Iaşi, în cuantum de 503.482,17 lei.

Mihai Chirica, la acea dată viceprimar, este acuzat că a încălcat dispoziţiile legale şi a aprobat mai multe documente prin care se solicita achiziţionarea celor patru maşini, în timp ce în caietul de sarcini au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.
Potrivit procurorilor, acţiunile ilicite, conjugate, ale inculpaţilor, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ şi serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferenţiale).

Dosarul a fost trimis spre judecare către Judecătoria Iaşi miercuri, 27 ianuarie.

CE SPUNE MIHAI CHIRICA

Primarul Mihai Chirica susţine că este surprins că a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat de abuz de serviciu, adăugând că vrea ca procesul să să fie cât mai scurt, iar instanţa să judece cu înţelepciune şi celeritate.

”Am aflat din mass-media de faptul că mai mulţi demnitari şi angajaţi ai Primăriei Municipiului Iaşi, printre care şi eu, au fost trimişi în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme. Opinia publică trebuie să ştie că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut verificări minuţioase, încă din 2013, timp de circa şase ani, constatând că nu există fapte de competenţa sa. În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curţii de Conturi, precum şi instanţele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

El mai precizează că are încredere deplină în actul de justiţie şi că va colabora cu judecătorii, pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

”Personal, pentru a nu afecta imaginea oraşului nostru, am dorinţa ca acest proces să fie cât mai scurt şi rog instanţa să soluţioneze acest dosar cu înţelepciune şi celeritate!”, mai spune Chirica.


Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)