Balet politic local: Cu cine va face Chirica alianţă în Consiliul Local. De ce fuge USR PLUS şi cine se opune mariajului PNL-PSD

Primarul Mihai Chirica spune că e gata să reia negocierile cu USR PLUS pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Local. Detalii AICI. Anunţul n-a fost făcut cu prea multă tragere de inimă, ci pare mai degrabă o obligaţie de serviciu transmisă de şefii săi politici de la Bucureşti.

Acu ceva timp, Chirica spunea că 15 martie e data limită până la care aşteaptă răspuns de la USR PLUS în privinţa eventualei alianţe locale cu PNL. Taman pe 15 martie a avut loc prima negociere între cele două părţi. De fapt o tentativă de negociere, pentru că şefii USR PLUS au reclamat absenţa de la discuţii a liderului PNL Iaşi, Costel Alexe şi s-au retras de la masă.

Primarul Chirica a fost zilele trecute la Bucureşti, unde a stat la taclale vreo două ore cu Ludovic Orban şi liderii naţionali liberali. Probabil că s-a dus pentru a-l convinge pe Orban că nu doar alianţa cu USR PLUS stă în picioare, ci eventual să-i dea mână liberă pentru orice combinaţie politică locală. Adică inclusiv pentru o majoritate cu PSD sau măcar pentru un sprijin tacit al social-democraţilor.

Orban l-a trimis la plimbare pe Chirica, pentru că şeful liberalilor înţelege că o alianţă PNL-PSD la Iaşi ar inflama imediat spiritele pe scena politică naţională.

Drept urmare, Chirica e legat de mâini şi de picioare. S-a întors la Iaşi şi mai face o invitaţie la negocieri către USR PLUS. Negocieri în care nici el nu crede. Dacă vrei pace pe bune nu-ţi ataci întâi partenerii, apoi îi inviţi la negocieri. Nu are logică, nu aşa se face. Nu suntem în an electoral, nu aşa procedezi dacă vrei neapărat să cazi la înţelegere. În plus edilul ar fi trebuit să facă un pas înapoi şi să arate că e dispus să satisfacă măcar una din cerinţele partenerilor politici. Lucru care nu s-a întâmplat.

În realitate, nici Mihai Chirica, dar nici cei de la USR-PLUS nu-şi doresc o alianţă la Iaşi (vezi AICI prima reacţie din USR PLUS după noua invitaţie a lui Chirica la negocieri). Chirica ştie că nu şi-ar trece proiectele sensibile prin consiliu cu votul USR PLUS, iar de partea cealaltă USR PLUS nu are cum să explice propriului electorat de ce trebuie să facă pace cu un edil cu performanţe slabe, dar în plus şi cu probleme penale.

La pândă stă PSD, care prin vocea şefului grupului de consilieri, Bogdan Balanişcu, îl acuză pe Chirica că stă ghiocel în faţa lui Ludovic Orban. Citeşte AICI. Printre rânduri putem citi însă altceva. PSD îl atacă pe Chirica, e şi logic să fie aşa, pentru că edilul e şeful PNL pe municipiu, dar portiţa unei posibile colaborări rămâne deschisă.

Până una-alta, blocajul politic din municipiu continuă. USR PLUS nu-l consideră pe Chirica liberal şi ar pierde politic dacă face mariajul. iar Chirica vrea linişte în Consiliu, dar majoritatea cu USR PLUS nu l-ar ajuta prea mult. Cea mai profitabilă e alianţa cu PSD, dar cum s-o îmbrace Mihai Chirica în faţa şefilor săi de la Bucureşti?

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)