Senatorul USR PLUS Cristi Berea nu înţelege de ce şeful statului nu a promulgat legea depolitizării directoratelor din şcoli: ”E oare asta calea către o Românie educată? ”

Parlamentarul de Iaşi Cristi Berea susţine că membrii USR PLUS din comisia de educaţie au muncit timp de câteva luni la iniţiativa legislativă ce urmărea depolitizarea conducerii școlilor. Senatorul USR PLUS Cristi Berea aminteşte că directorii de școli sunt în prezent numiți de către inspectoratele școlare, dar că în opinia sa aceste instituţii ar trebui desfiinţate.

”Avem nevoie de structuri care să verifice calitatea învățământului și nu care să facă numiri politice ale conducerii școlilor. Nu vom avea reformă în educație atâta timp cât instituțiile de învățământ nu vor fi independente și nu vor lua decizii exclusiv pentru interesul elevilor. Politica nu are ce căuta în școală”, consideră Berea.

El dă exemplul Finlandei, unde inspectoratele școlare au fost desființate acum 40 de ani, iar evaluarea profesorilor se face de către managerul instituției de învățământ.

”Acolo ar trebui și noi să ajungem. De-a lungul timpului s-a dovedit eficiența sistemelor de învățământ nordice așa că este timpul să învățăm de la cei care au reușit să găsească cele mai bune soluții pentru educație, nu ar trebui să reinventăm noi roata”, precizează senatorul Cristi Berea.

În luna august se vor vacanta peste 10.000 de posturi de directori, iar senatorul ieşean spune că aceştia vor fi numiți din nou după criterii politice.

”Cei mai în măsură să ia aceste decizii ar fi fost membrii Consiliului de Administrație prin vot secret, însă în lipsa acestei legi pe care Iohannis a refuzat să o promulge, vor decide inspectorii școlari care sunt în majoritatea lor, membri PNL. Deși în cadrul întâlnirilor ce au avut loc la Cotroceni pe tema proiectului “România educată”, părea că există consens pe subiectul depolitizării directoratelor școlare, acum vedem contrariul. Nu înțeleg motivele pentru care am tergiversa această situație. Practic vom avea încă 4 ani pierduți în încercarea noastră de a reforma managementul în școli”, adaugă senatorul USR PLUS, Cristi Berea.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)