Un fost bancher a lansat propriul business de consultanţă în afaceri. Anca Hreamătă: Antreprenorii au foarte multă emoţie pusă în businessurile lor şi au nevoie de cineva din afară să-i ghideze şi să le arate riscurile la care se expun

Pandemia a resetat multe afaceri. Unii antreprenori şi-au restructurat afacerile, alţii au avut curajul să schimbe obiectul de activitate, dar sunt şi afaceri care nu au rezistat impactului, pentru că proprietarii firmelor au crezut că pandemia trece, iar lucrurile revin ca prin minune la normal.

Consultanţa în afaceri e privită adesea drept un moft. Lasă că mă pricep eu mai bine, nu am nevoie de cineva care să-mi spună ce am de făcut. Opinii de acest gen le auzim adesea printre cei care conduc afaceri. Doar că realitatea crudă te poate lovi din plin, iar când vrei să mai faci ceva poate fi deja târziu.

Anca Hreamătă a avut ea însăşi mult curaj şi a schimbat propriul traseu, devenind antreprenor în pandemie, într-o perioadă deloc prietenoasă afacerilor. A înfiinţat Grow Business Development, companie specializată în consultanţă de afaceri, audit operaţional şi financiar, dar care oferă şi servicii de marketing online.

Ea a lucrat 15 ani în două dintre cele mai tari bănci din România, dar a ajuns la concluzia că are suficientă experienţă pentru a porni propria afacere.

”În perioada de pandemie am apelat la sfaturile mai multor cunoscuţi şi am considerat că e momentul să fac un exit din bancă şi să înfiinţez un concept pe zona de consultanţă de business. Evident că aveam în spate o experienţă de consultanţă în banking, dar avantajul meu era acela că deja cunoaşteam piaţa”, povesteşte Anca Hreamătă.

Antreprenoarea din Iaşi spune că marile companii de consultanţă au preţuri adesea mai puţin accesibile şi că acestea se adresează mai degrabă corporaţiilor.

”Acest concept Grow Business se adresează tuturor companiilor care au nevoie de o echipă în măsură să le reechilibreze zona de afaceri, să le optimizeze costurile, să facă o restructurare de personal sau o negociere cu furnizorii, dar şi să eşaloneze anumite datorii. Evident că există şi partea de dezvoltare a companiilor pe care noi o facem prin realizarea strategiei de extindere la nivel regional, naţional sau chiar internaţional”, a explicat Anca Hreamătă.

Echipa Grow Business Development prezintă clientului strategia întocmită după o perioadă de observare a afacerii din interior şi după o altă perioadă de interviuri cu echipa de conducere a firmei.

Ne punem la masă şi conturăm strategia clientului cu care el poate să aibă succes în dezvoltarea afacerii. Antreprenorii au foarte multă emoţie pusă în businessurile lor. Şi au nevoie de cineva din afară să-i ghideze. Adică să le deschidă ochii, să le scoată în evidenţă punctele care reprezintă un risc pentru afacere, dar ei nu simt acel pericol. Rolul unui consultant este de a-i spune fondatorului unei companii riscurile pe care le are. Lucrurile bune le ştim cu toţii, dar lucrurile care nu merg de multe ori ei refuză să le îmbunătăţească. Oamenii de afaceri spun adesea lasă că avem timp, o să se rezolve cumva. Însă orice risc identificat dacă nu se acţionează imediat se poate transforma într-un risc major. Iar asta poate însemna eşecul afacerii”, afirmă Anca Hreamătă.

Cine este Anca Hreamătă şi ce a făcut concret până la momentul intrării sale în afaceri

Am coordonat activitatea de retail în al doilea oraş din România. Am întâlnit cam toate modelele de business. Când venea consilierul la mine cu un dosar de finanţare pentru o persoană juridică, mergeam să discut cu clientul. Voiam să înţeleg afacerea pentru a stabili ce finanţare i se potriveşte ca să nu-i acordăm o finanţarea proastă şi să-l ducem în faliment.

În activitatea mea bancară am trecut prin toate etapele. Întâi am fost consilier persoane juridice. În 2006 când lucram pentru divizia persoane juridice m-am dus pe un proiect de un an. Obiectivul era să atrag clienţi să dau credite rapide. Ajunsesem în şase luni în top naţional în ceea ce priveşte acordarea de credite. După aceea am trecut în postul de consilier cu portofoliu de clienţi. Din acel moment aveam clienţi cu afaceri şi de cinci milioane de euro şi de două milioane de euro sau de 500.000. Erau 500 de clienţi şi interacţionam permanent cu ei. Aşa am început.

La 26 de ani eram încă în sistemul bancar şi venise criza financiară. Am primit în coordonare departamentul de creditare persoane juridice, adică un portofoliu de vreo 50.000 de clienţi. Lucram cu clienţi foarte mari. Apoi din 2013 am migrat ca director retail la prima bancă din România.

Am acumulat multă experienţă. După ce am lucrat atât de mult timp într-un sistem cu proceduri clare, cu analiza riscurilor, cu situaţii diverse consider că pot aduce plus valoare pe zona de business şi mediului antreprenorial din România.

Într-un episod viitor veţi afla care este diferenţa dintre omul din bancă şi omul de pe zona de consultanţă, dar şi cât de receptivi sunt antreprenorii la sfaturile celor care îi ajută să-şi salveze sau să-şi crească afacerile.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)