Senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași: PNI șansa să dezvoltăm comunitățile locale!
Din momentul în care PSD a acceptat să intre la guvernare și-a propus să gestioneze lucrurile numai în favoarea românilor. A tuturor românilor. Fără culoare politică așa cum s-a întâmplat în ultimii 2 ani când, din păcate, o parte dintre comunitățile din țară au fost excluse de guvernanți de la finanțare. Și în județul Iași a fost la fel. Aproximativ jumătate dintre comunități fiind efectiv uitate de autorități atunci când au fost alocate fonduri guvernamentale. Aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple, iar situațiile trebuie să fie echilibrate cât mai curând posibil.
Unul dintre instrumentele care poate contribui imediat la dezvoltarea și modernizarea comunităților locale este Programul Național de Investiții (PNI). Acesta este de fapt continuatorul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), inițiat sub guvernarea social-democrată. PNDL 1 și 2 reprezintă aproape 12.000 de proiecte și investiții de 50 miliarde lei! Anul acesta, în perioada 23 septembrie – 8 noiembrie, au fost depuse peste 7.500 proiecte de către toate administrațiile locale. Din județul Iași au fost transmise 226 de proiecte, un număr peste media la nivel național (184).
Iașul este unul dintre cele mai mari județe din țară ca număr de locuitori și merită o atenție deosebită din partea decidenților din executiv. În perioada în care am activat la Consiliul Județean am adus fonduri record pentru județul Iași prin PNDL și alte surse de finanțare. În total au ajuns la Iași peste 1 miliard de euro.
Transmit un mesaj foarte clar celor care vor analiza proiectele depuse. Iașul a început din 2016 un amplu proces de dezvoltare și modernizare care trebuie continuat și în acest mandat. Fie că vorbim de drumuri, școli, grădinițe, creșe sau dispensare, comunitățile ieșene au evoluat și vor continua să se dezvolte pentru bunăstarea locuitorilor și creșterea nivelului de trai.
Din acest motiv o sumă consistentă din totalul fondurilor alocate prin PNI trebuie să fie alocată județului Iași. Conform normelor metodologice prin PNI vor fi alocaţi cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună şi cel puţin 7 milioane de lei pentru fiecare oraş. De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocaţi minimum 10 milioane de lei şi cel puţin 43 de milioane de lei pentru reşedinţele de judeţ.
Sper ca toate aceste lucruri să fie respectate și proiectele să fie evaluate obiectiv și transparent, iar în situația în care vor fi redistribuite fonduri, județul Iași să fie printre beneficiarii acestora, conform cu ponderea suprafeței și a numărului de locuitori.